Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema gaat niet in op uitnodiging Rotterdamse Indië-herdenking

Halsema gaat niet in op uitnodiging Rotterdamse Indië-herdenking

ROTTERDAM (ANP) - De organisatie van de Indië-herdenking in Rotterdam heeft de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de herdenking. De burgemeester gaat niet op de uitnodiging in. "Ze is op 16 augustus alleen aanwezig bij de dekoloniale Indië-herdenking in Amsterdam-Zuid", zegt haar woordvoerder. Waarom Halsema niet op de uitnodiging ingaat, is niet bekend.

Halsema zag vorige week af van een toespraak in Amsterdam uit protest tegen sprekers die pleiten voor eerherstel van Raymond Westerling, een oud-strijder van de KNIL die onder meer leiding gaf aan massa-executies van Indonesiërs. "Een zeer ongepaste en pijnlijke keuze op een dag waarop we alle slachtoffers herdenken, niet alleen die aan Nederlandse zijde", zei Halsema in een toelichting op dat besluit.

De Rotterdamse Indië-herdenking heeft naar eigen zeggen kennis genomen van wat er bij de Amsterdamse herdenking speelt. "Wij maken in Rotterdam onze eigen keuzes, dat betekent dat we alle slachtoffers van WOll in Zuidoost-Azië herdenken maar ook de Indische cultuur en het leven vieren. We gaan de discussie over lastige onderwerpen niet uit de weg, graag gaan we hier na 15 augustus verder op in als daar nog behoefte aan is. Aan burgemeester Femke Halsema: U bent van harte uitgenodigd op de Rotterdamse Herdenking en aansluitend op herdenkingsfestival Floating Pasar. We willen graag onze visie -herdenken en vieren- op 15 augustus met u delen", zo is te lezen in de uitnodiging.

Op 15 augustus wordt herdacht dat er door de overgave van Japan een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Bij de Rotterdamse herdenkingsplechtigheid op de Boompjes wordt in de ochtend het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Loco-burgemeester Vincent Karremans geeft een toespraak namens de gemeente. Daarna start het herdenkingsfestival Floating Pasar in de Leuvehaven bij het Maritiem Museum met muzikale optredens, dans, filmvertoningen, een expositie en kraampjes waar onder meer maaltijden worden geserveerd.

Meer uit Binnenland

Kans op ergste file ooit op A12 van Den Haag naar Utrecht 

DEN HAAG (ANP) - De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten maandag op de A12 van Den Haag naar Utrecht enorme hinder vanwege werkzaamheden. "Als weggebruikers hun reisgedrag niet aanpassen, kan dit zomaar de ergste file ooit op de A12 worden", zegt omgevingsmanager van Rijkswaterstaat Leonie de Vries.

1 uur geleden
Makers van hits van afgelopen jaar geëerd tijdens Buma Awards

AMSTERDAM (ANP) - In het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) worden maandagavond de Buma Awards uitgereikt. Tijdens het jaarlijkse Buma Awards Gala worden de mensen achter de hits van het afgelopen jaar geëerd.

1 uur geleden
Woning beschoten in Rotterdam-Zuid, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de nacht van zondag op maandag is een woning in de Moerkerkestraat in Rotterdam-Zuid beschoten. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt. Er waren op het moment van de beschieting geen mensen aanwezig in de woning.

2 uur geleden
Nieuw meldpunt voor schrijvers tegen dreiging en intimidatie

DEN HAAG (ANP) - Schrijvers die bedreigd of geïntimideerd worden, kunnen vanaf maandag terecht bij het meldpunt SchrijversVeilig. Bij het platform kunnen schrijvers voorvallen melden, advies inwinnen en ondersteuning krijgen na incidenten. SchrijversVeilig is een initiatief van de Auteursbond, de Groep Algemene Uitgevers en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

3 uur geleden
Paginagrote advertentie tegen beoogde btw-verhoging

DEN HAAG (ANP) - Een grote groep organisaties uit de cultuur, sport, horeca en media komt gezamenlijk in actie tegen de btw-verhoging die de formerende partijen willen doorvoeren. In alle landelijke en regionale kranten staat maandag een paginagrote advertentie waarin lezers wordt opgeroepen zich uit te spreken.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse aanwezigen verstoren campagnebijeenkomst GL-PvdA

DEN HAAG (ANP) - Enkele pro-Palestijnse aanwezigen hebben zondagavond een campagnebijeenkomst van GroenLinks-PvdA in Hilversum verstoord. Beveiligers verwijderden de personen uit de zaal.

7 uur geleden
Drenkelingen in Maas bij Venlo mogelijk getraceerd

VENLO (ANP) - Een sonarboot van de politie heeft zondagnamiddag mogelijk een of beide drenkelingen getraceerd naar wie sinds de ochtend in de Maas bij Venlo gezocht wordt. Het tweetal sprong rond 06.45 uur aan de Maaskade bij Venlo in het water en wordt sindsdien vermist. De politie is rond 17.30 uur begonnen met dreggen op de plek waar de sonarboot mogelijk een of beide mannen heeft getraceerd.

11 uur geleden