
Halsema gaat niet in op uitnodiging Rotterdamse Indië-herdenking
ROTTERDAM (ANP) - De organisatie van de Indië-herdenking in Rotterdam heeft de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de herdenking. De burgemeester gaat niet op de uitnodiging in. "Ze is op 16 augustus alleen aanwezig bij de dekoloniale Indië-herdenking in Amsterdam-Zuid", zegt haar woordvoerder. Waarom Halsema niet op de uitnodiging ingaat, is niet bekend.
Halsema zag vorige week af van een toespraak in Amsterdam uit protest tegen sprekers die pleiten voor eerherstel van Raymond Westerling, een oud-strijder van de KNIL die onder meer leiding gaf aan massa-executies van Indonesiërs. "Een zeer ongepaste en pijnlijke keuze op een dag waarop we alle slachtoffers herdenken, niet alleen die aan Nederlandse zijde", zei Halsema in een toelichting op dat besluit.
De Rotterdamse Indië-herdenking heeft naar eigen zeggen kennis genomen van wat er bij de Amsterdamse herdenking speelt. "Wij maken in Rotterdam onze eigen keuzes, dat betekent dat we alle slachtoffers van WOll in Zuidoost-Azië herdenken maar ook de Indische cultuur en het leven vieren. We gaan de discussie over lastige onderwerpen niet uit de weg, graag gaan we hier na 15 augustus verder op in als daar nog behoefte aan is. Aan burgemeester Femke Halsema: U bent van harte uitgenodigd op de Rotterdamse Herdenking en aansluitend op herdenkingsfestival Floating Pasar. We willen graag onze visie -herdenken en vieren- op 15 augustus met u delen", zo is te lezen in de uitnodiging.
Op 15 augustus wordt herdacht dat er door de overgave van Japan een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Bij de Rotterdamse herdenkingsplechtigheid op de Boompjes wordt in de ochtend het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Loco-burgemeester Vincent Karremans geeft een toespraak namens de gemeente. Daarna start het herdenkingsfestival Floating Pasar in de Leuvehaven bij het Maritiem Museum met muzikale optredens, dans, filmvertoningen, een expositie en kraampjes waar onder meer maaltijden worden geserveerd.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
17 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
19 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
20 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
21 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden