Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema gaat handhaven bij protestacties cultuursector

Halsema gaat handhaven bij protestacties cultuursector

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema staat de geplande acties van woensdag in theaters en musea in de hoofdstad niet toe. Ze waarschuwt dat er zal worden gehandhaafd, aldus de burgemeester in een verklaring. Ook in andere steden kondigen burgemeesters aan te zullen handhaven waar nodig.

Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector een landelijk protestgeluid afgeven. In theaters kunnen bezoekers zich laten knippen en gelijktijdig naar een voorstelling kijken. Dit omdat de kappers sinds het weekeinde weer aan het werk mogen, terwijl cultuurinstellingen als theaters, musea en schouwburgen gesloten blijven.

Halsema stelt begrip te hebben voor de onvrede en financiële zorgen die binnen de sector leven. "Kunst en cultuur brengen troost en zijn een belangrijk fundament van onze stad", aldus de burgemeester, die ook aangeeft dat Amsterdam "onophoudelijk aandacht" vraagt in Den Haag voor de situatie. "Tegelijkertijd bevinden we ons nog steeds in een pandemie en gelden de landelijke coronamaatregelen", zegt Halsema. "Die heeft het college te handhaven." De burgemeester geeft aan dat een protestactie in de openbare ruimte wel nog mogelijk is. In Amsterdam doen vooralsnog meerdere theaters en musea mee aan Kapsalon Theater.

Aanspreken

Onder meer Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Venlo zeggen dat zij cultuurinstellingen die woensdag opengaan aan gaan spreken en waar nodig de coronaregels zullen handhaven. Eerder op woensdag gaf de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls aan geen toestemming te geven voor het initiatief.

"Demonstreren is toegestaan binnen de kaders van de Wet openbare manifestaties. Het openen van een instelling valt hier niet onder", stelt de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma over de acties in haar gemeente. Haar woordvoerder licht toe dat aanspreken de eerste stap vanuit de gemeente is bij dergelijke protestacties tegen de coronaregels. Volgens hem is dat in de meeste gevallen afdoende.

Begrip voor onvrede

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zegt via zijn woordvoerder de onvrede te begrijpen, maar geeft ook aan dat zijn gemeente de coronamaatregelen volgt. Dat betekent dat de Maasstad "actievoerende instellingen aanspreekt en waar nodig handhaaft op de publieke openstelling".

Een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen geeft aan dat waar nodig "gehandhaafd wordt zoals altijd". "We treden op bij excessen en handhaven meldingsgericht", licht de zegsman toe. "Eerst spreken we mensen aan, dan waarschuwen we en later gaan we pas over tot beboeten."

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

netel 4 maanden geleden
de reacties geven goed het niveau aan van sommige reageerders,
Louis53 4 maanden geleden
Wat een achterbaks smerig kutwijf is dat!!!!! alleen nog gebieden, verbieden, dreigen en straffen. Het wordt tijd voor een gekozen burgemeester zodat dit soort uitschot van het toneel verdwijnt
Bram Altman 4 maanden geleden
De NSB-ers en de bloedhonden hebben er weer zin in, Femke zal ze de vrije hand geven om te martelen. In wat voor een smerige dictatuur zijn we toch in beland.
JoMePi 4 maanden geleden
Wat zei Femke een jaar geleden nog: protesteren is een grondrecht .( maar alleen als het de overheid zint) is het tegenwoordig

Meer uit Binnenland

Niet eerder uitgezonden interview Frequin donderdagnacht op tv

HILVERSUM (ANP) - Een niet eerder uitgezonden interview met Willibrord Frequin is in de nacht van donderdag- op vrijdag om 00.10 uur te zien op NPO 1. Hij gaat er, volgens de NTR, in op de beruchte 'hoofdenaffaire’. In 1989 werd Frequin bij het KRO-programma Brandpunt ontslagen. Hij zou een aflevering over handel in lichaamsdelen in scène hebben gezet.

32 minuten geleden
Bekende Nederlanders rouwen om 'mooi mens' Willibrord Frequin

LAREN (ANP) - Op sociale media betuigen bekende Nederlanders donderdag hun medeleven aan de familie van de overleden journalist Willibrord Frequin. Ook roemen zij hem en zijn werk. Donderdag werd bekend dat de 80-jarige journalist en televisiemaker is overleden. Hij leed aan vasculair parkinsonisme en hartfalen.

33 minuten geleden
Uitbreiding koninklijke grafkelder Delft valt weer duurder uit

DELFT (ANP) - Opnieuw moet er meer geld naar de uitbreiding en herinrichting van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Door een "bouwtechnische tegenvaller" moet er 350.000 euro extra worden uitgetrokken, schrijft staatssecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer. Van dat bedrag komt 250.000 euro van het ministerie van Algemene Zaken en 100.000 euro van het Koninklijk Huis.

1 uur geleden
Journalist Willibrord Frequin (80) overleden

LAREN (ANP) - Journalist Willibrord Frequin is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan het ANP. Frequin kreeg grote bekendheid met zijn werk als verslaggever bij het KRO-programma Brandpunt. Hij is "vredig" in zijn slaap overleden en had zich "verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven".

2 uur geleden
Kasteel Den Bosch vangt per direct vluchtelingen uit Ter Apel op

DEN BOSCH (ANP) - In Kasteel Meerwijk in Den Bosch worden de komende drie maanden 75 vluchtelingen vanuit Ter Apel opvangen, heeft de gemeente bekendgemaakt. De vluchtelingen komen deze Hemelvaartsdag al.

4 uur geleden
Veel drukte op wegen naar fashion outlets

DEN HAAG (ANP) - Op deze Hemelvaartsdag is het druk op de wegen rond de zogeheten fashion outlets. Daar zitten tientallen winkels bij elkaar en worden topmerken met korting verkocht.

4 uur geleden
Yeşilgöz: bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yeşilgöz niet alle schade vergoed worden.

8 uur geleden