Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema en prominenten: geef jongeren voorrang bij sneltesten

Halsema en prominenten: geef jongeren voorrang bij sneltesten

AMSTERDAM (ANP) - De gevolgen van de coronaregels zijn niet langer verantwoord voor jongeren. Daarom moeten zij met voorrang sneltesten kunnen doen. Met bewijzen van negatieve testuitslagen kunnen scholen, buurthuizen, studiezalen en sportclubs voor deze groep worden heropend.

Dat stellen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en zes andere prominenten in een opiniestuk in de Volkskrant. Volgens de zeven trekken jongeren aan het kortste eind bij het bestrijden van de coronapandemie. "De levensstijl die bij jong zijn hoort - uitgaan, nieuwe en vreemde mensen ontmoeten, dicht op elkaar zitten, bij elkaar slapen - staat namelijk boven aan de lijst van verboden coronagedrag. Wij vinden dat niet langer verantwoord. De mentale en sociale impact van de lockdown is voor jongeren hevig en tast ook het welzijn van onze samenleving aan."

Ze schrijven dat het leed door de lockdown zich niet meer beperkt tot de meest kwetsbare jongeren. De initiatiefnemers van het opiniestuk wijzen op scholieren die misschien blijven zitten, studenten die hun studie in isolement volgen en starters voor wie werkloosheid dreigt. "De afgelopen tien maanden is jong zijn bijna synoniem geworden met kwetsbaar zijn en raken jongeren op achterstand en in grote problemen."

Georganiseerd buitensporten

Ze vinden dat als er nieuwe vrijheden ontstaan, jongeren vooraan moeten staan. "De technologie van sneltesten helpt ons daarbij, zeker als we de ruime capaciteit die er is zo gebruiken dat jongeren ervan profiteren."

Verder pleiten de zeven voor het oprekken van de leeftijdsgrens voor het georganiseerd buitensporten naar 25 jaar. Nu is dat 18 jaar.

Naast Halsema is het opiniestuk ondertekend door ziekenhuisdirecteur Maurice van den Bosch (OLVG), voorzitter Jet Bussemaker van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, hoogleraar polarisatie en veerkracht Hans Boutellier, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Mariëtte Hamer, pedagoog Micha de Winter en Maurice Knijnenburg, voorzitter van de Nationale Jeugdraad.

Meer uit Binnenland

Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

38 minuten geleden
Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

1 uur geleden
Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

1 uur geleden
Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

2 uur geleden
Openstelling Haringvlietbrug voor scheepvaart duurt nog maanden

UTRECHT (ANP) - De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

2 uur geleden
Nabestaanden noemen verdachte dubbele moord leugenaar

ZWOLLE (ANP) - Nabestaanden van de twee slachtoffers van de schietpartij in een McDonald's in Zwolle in maart 2022 hebben de verdachte en anderen gevraagd te stoppen met leugens over de familie. Volgens verdachte Veysel Ü. werd hij door de twee slachtoffers bedreigd en afgeperst. "Stop met deze valse beschuldigingen", zei de zoon van een van de slachtoffers dinsdag in de rechtbank.

3 uur geleden
Vermiste man Den Haag mogelijk ontvoerd

DEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds zondagochtend wordt vermist, is mogelijk ontvoerd. Dat meldt de politie dinsdag. Het onderzoeksteam "houdt er sterk rekening mee dat hij tegen zijn wil ergens wordt vastgehouden".

3 uur geleden