Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema doet aangifte van bekladding Indië-monument

Halsema doet aangifte van bekladding Indië-monument

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam doet aangifte van de bekladding van het Monument Indië Nederland. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam vindt het, na eerdere soortgelijke incidenten, tijd een grens te stellen. "Wij zullen vanaf nu altijd aangifte doen bij bekladding of vernieling van gemeentelijk bezit", laat ze zondag weten. Ook de Federatie Indische Nederlanders (FIN) meldt aangifte te doen.

"Onze monumenten, gebouwen en beelden zijn onderdeel van de Amsterdamse geschiedenis", aldus Halsema. "Die geschiedenis verdient discussie en daar staan we voor open. Bekladding en vernieling zijn onacceptabel. Ik wil dat mensen afblijven van ons gezamenlijk bezit in de openbare ruimte."

Het Monument Indië Nederland in Amsterdam Oud-Zuid bleek zondag te zijn beklad met rode verf. Presentator Tom Egbers twitterde er zondagochtend een foto van. Bij de bekladding staat geschreven: "Van Heutsz leeft! Stop alle vormen van racisme! Next stop: Coentunnel". Een politiewoordvoerder liet weten dat de politie onderzoek doet naar de zaak.

Gedenkteken

Het gedenkteken is ooit opgericht ter herinnering aan Joannes van Heutsz, gouverneur-generaal van Nederlands-Indië van 1904 tot en met 1909. Van Heutsz werd aanvankelijk gezien als militaire held omdat hij Atjeh veroverde. Koningin Wilhelmina onthulde het bakstenen monument aan het Olympiaplein in Amsterdam Oud-Zuid in 1935.

Na de onthulling kreeg het monument veel kritiek omdat de visie op het koloniale verleden van Nederland veranderde. Mensen zagen Van Heutsz steeds meer als koloniale massamoordenaar. In 1967 en 1984 waren er twee mislukte bomaanslagen bij het monument. In 1997 nam het stadsdeel Oud-Zuid de eerste stappen de betekenis ervan te veranderen. In 2001 besloot het stadsdeel dat het niet langer een ereteken is voor Van Heutsz en wordt de nieuwe naam bekend: Monument Indië Nederland.

Verschillende plaatsen

De afgelopen tijd zijn op verschillende plaatsen beelden en panden beklad die verwijzen naar het koloniale verleden van Nederland, waaronder het Tropenmuseum in Amsterdam en het beeld van Piet Hein in Rotterdam. Eerder deze week bleek ook het standbeeld van Mahatma Gandhi op de Churchilllaan in Amsterdam met rode verf te zijn beklad.

In het buitenland zijn standbeelden van bijvoorbeeld slavenhandelaren omvergehaald. Het zijn antiracistische uitingen die volgen op de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd door toedoen van een witte politieman.

Meer uit Binnenland

Pro-Palestijnse demonstranten houden sit-in in VU Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer dertig pro-Palestijnse demonstranten houden donderdagmiddag een sit-in in de centrale hal van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat de demonstratie voorlopig door kan gaan.

41 minuten geleden
Friese gemeenten vragen Wiersma om vergoeding voor blauwtongvirus

DOKKUM (ANP) - Friese gemeenten vragen landbouwminister Femke Wiersma om "enige tegemoetkoming" voor de gevolgen van het blauwtongvirus. Dat staat in een brief van de gemeente Noardeast-Fryslân aan de bewindsvrouw. De brief is ondertekend door vijftien Friese gemeenten zoals Heerenveen, Leeuwarden, Smallingerland en Ameland.

1 uur geleden
Nederland evacueerde 18 jaar geleden ook burgers uit Libanon

DEN HAAG (ANP) - Vliegtuigen van het ministerie van Defensie halen de komende twee dagen Nederlanders op uit Libanon. Achttien jaar geleden gebeurde dat ook al eens. Toen was eveneens een hoogoplopende strijd tussen Israël en Hezbollah de aanleiding om burgers uit het land weg te halen.

2 uur geleden
Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

ROTTERDAM (ANP) - De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van mishandeling en schending van de geweldsinstructie door de politie. Het Openbaar Ministerie meldt nu dat de inzet "noodzakelijk" was. De politiemensen tegen wie aangifte was gedaan worden dan ook niet vervolgd.

4 uur geleden
Advocaten Quincy Promes mogen Belgen horen over drugstransport

AMSTERDAM (ANP) - De advocaten van Quincy Promes mogen vier Belgische verdachten ondervragen over een door de douane onderschept drugstransport van 712 kilo cocaïne naar de haven van Antwerpen, in januari 2020. Het gerechtshof heeft dit verzoek van de advocaten van de profvoetballer donderdag toegewezen.

5 uur geleden
Duizenden mensen op de been voor jubileumeditie Leidens Ontzet

LEIDEN (ANP) - Het is al druk bij de viering van de jubileumeditie van Leidens Ontzet, meldt een woordvoerder van de gemeente. Donderdag worden 75.000 feestvierders verwacht. Het feest verloopt tot dusver "soepel en vriendelijk" en "lijkt drukker" dan andere edities.

5 uur geleden
Apeldoorn volgt Zutphen op als 'overloop' voor Ter Apel

APELDOORN (ANP) - Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal in het nabijgelegen Zutphen beschikbaar als 'overloop" maar dit stopt op 11 oktober, volgende week vrijdag. Vanaf die dag neemt Ugchelen de rol over, tot het einde van het jaar.

6 uur geleden