Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema bemiddelt bij onrust over intocht Sint in Amsterdam

Halsema bemiddelt bij onrust over intocht Sint in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gaat donderdag praten met het bestuur van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam, om te helpen de onrust binnen de gelederen te verminderen en te zorgen "dat ook de gevoelens bij de vrijwilligers weer wat vrolijker worden". Het rommelt binnen de stichting al een tijdje over hoe een alternatieve intocht van de goedheiligman eruit zou moeten zien.

Al in augustus moest de Stichting Sinterklaas in Amsterdam besluiten tot een alternatieve intocht, omdat de klassieke intocht per boot gevolgd door een rijtoer op een paard, door de onzekerheid over de coronamaatregelen geen optie was. Want dat is "een openbaar toegankelijk evenement, 200.000 tot 400.000 kinderen en hun ouders die hutjemutje staan. Daar kun je geen corona-toegangsbewijzen voor vragen." Zo'n evenement zou ook nu nog altijd niet kunnen, al is het in de buitenlucht, aldus Halsema woensdag in de gemeenteraadsvergadering.

Het ziet ernaar uit dat Sinterklaas in Amsterdam zijn intocht beleeft in de Johan Cruijff ArenA. Volgens Halsema wordt momenteel gekeken of er in de voetbal- en muziektempel in de Bijlmer een groot sintfeest kan worden georganiseerd. Ze wijst erop dat de beslissing daarover niet bij de gemeente ligt, maar bij de Stichting Sinterklaas in Amsterdam. Die zou ook nog een ander terrein overwegen.

In elk geval is de vaste subsidie van 180.000 euro voor de hoofdstedelijke intocht al voor zo'n 80 procent uitgekeerd. Mocht een alternatieve intocht in de ArenA tot meer kosten leiden, dan zal de gemeente bijspringen, zegt Halsema. "We willen een feestelijke intocht en dat kinderen een vrolijke dag hebben."

Meer uit Binnenland

College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

3 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

3 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

3 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

3 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

4 uur geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

5 uur geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

5 uur geleden