Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema bedankt Rutte voor jarenlang het land dienen

Halsema bedankt Rutte voor jarenlang het land dienen

AMSTERDAM (ANP) - "Mark Rutte heeft het land vele jaren gediend. Daar wil ik hem hartelijk voor bedanken", laat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema weten in een reactie op het aangekondigde vertrek van Rutte uit de politiek. "Ik wens hem rust, geluk en vrijheid toe", zegt Halsema.

Demissionair premier Rutte liet maandagochtend weten niet meer beschikbaar te zijn als VVD-lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen komende najaar. Na de verkiezingen verlaat hij de politiek, waarin hij dan dertien jaar als premier en zeventien jaar als VVD-leider actief was.

Rutte en Halsema zaten jarenlang samen in de Tweede Kamer, Halsema namens GroenLinks. In 2018 werd zij burgemeester van Amsterdam. In de rollen van premier en burgemeester waren de twee op talloze plechtigheden, zoals bij de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam of de herdenking van de Holocaust in de hoofdstad.

De afgelopen jaren was er soms ook onenigheid tussen de twee, bijvoorbeeld over de naleving van het boerkaverbod. De burgemeester voelde zich in 2020 door Rutte in de kou gezet, vanwege het gebrek aan steun tijdens een grote antiracismedemonstratie op de Dam terwijl de coronaregels nog van kracht waren. Dat bleek uit de sms'jes tussen de twee die later werden vrijgegeven.

Meer uit Politiek

Financiën blijft lastigste punt, zeggen informateurs

DEN HAAG (ANP) - Volgens informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf blijven de financiën het grootste struikelblok in onderhandelingen over een nieuw kabinet. "Van het begin af aan hebben we gezegd dat die financiële puzzel een van de lastigste dingen is. Ook omdat er gewoon weinig geld is. Dat is wel een groot verschil met voorgaande formaties", zei Dijkgraaf na afloop van de onderhandelingen maandagavond.

1 uur geleden
Nog geen witte rook, onderhandelingen gaan dinsdag verder

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben nog steeds geen akkoord bereikt over de vorming van een nieuw kabinet. Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen tussen de partijleiders vertrok Geert Wilders (PVV) rond 22.30 uur. Hij wilde niet zeggen hoe de onderhandelingen maandag zijn verlopen. "Ik heb niets te vertellen."

2 uur geleden
Kosten toeslagenaffaire groeien in slechtste geval met miljarden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe methode om de afhandeling van het toeslagenschandaal te versnellen, kan de overheid veel extra geld kosten. In het allerslechtste scenario gaat het om 5 miljard euro meer, wordt bevestigd aan het ANP na berichtgeving van de NOS.

2 uur geleden
Kabinet wil geen verbod op detachering arbeidsmigranten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is niet van plan bepaalde sectoren, zoals de vleesverwerkende industrie, te verbieden werknemers via flexibele arbeidsovereenkomsten te laten werken. Dit was een van de aanbevelingen van de Adviesraad Migratie, maar demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) vinden dat een te vergaande maatregel.

3 uur geleden
Situatie tienduizenden kinderen arbeidsmigranten kwetsbaar

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden kinderen van Europese arbeidsmigranten in Nederland leven in een kwetsbare positie. Een deel van deze kinderen mist stabiele leefomstandigheden en heeft een grotere kans om op school in de problemen te komen of gezondheidsklachten te krijgen, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs hadden daarom gevraagd.

5 uur geleden
Aantal veroordeelden dat wacht op celstraf flink opgelopen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal veroordeelden dat hun straf in vrijheid mag afwachten, is in een paar maanden tijd opgelopen van ongeveer 1800 naar ruim 2600. De helft van hen heeft een celstraf gekregen tussen de een en veertien dagen, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Het gaat om een noodmaatregel door het tekort aan personeel.

6 uur geleden
Bikker: antisemitisme-overleg is 'belangrijke normerende stap'

DEN HAAG (ANP) - Het Catshuisoverleg over antisemitisme dat allerlei maatschappelijke partijen maandag hebben gevoerd, is een "belangrijke normerende stap", zegt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. In een motie, gesteund door nagenoeg de hele Tweede Kamer, had zij tot de bijeenkomst opgeroepen. "Het komt nu aan op de uitwerking van de afspraken, zodat de sectoren die zich uitspreken tegen antisemitisme er ook concreet werk van maken."

8 uur geleden