Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halsema: Amsterdam heeft de rest van het land hard nodig

Halsema: Amsterdam heeft de rest van het land hard nodig

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft haar nieuwjaarstoespraak aangegrepen om te pleiten voor meer geld voor zowel het onderwijs als de politie, om de "immateriƫle fundamenten van onze lokale samenleving" te verstevigen. Maar daarvoor is niet alleen meer geld nodig, maar ook meer samenwerking met de rest van Nederland: "Met het rijk, met andere gemeenten, met onze partners in de regio." Want de tekorten in het onderwijs en bij de politie zijn volgens Halsema "niet alleen Amsterdamse problemen, het zijn Nederlandse problemen."

Ze prees de inzet van de hulpdiensten tijdens de jaarwisseling: "Amsterdam mag trots zijn op haar korps van politie, op haar handhavers, haar brandweer en al die hulpverleners die ook de afgelopen nacht weer wangedrag en intimidatie hebben getrotseerd. Hun professionaliteit, dienstbaarheid en moed zijn bewonderenswaardig", zei Halsema, waarna in de zaal een applaus opging.

Een licht grieperige Halsema verwees nog naar het lied 'Amsterdam' waarmee Maggie MacNeal in 1980 meedeed aan het Eurovisiesongfestival en waarin de zin 'de stad waar alles kan' voorkomt. Dat beeld wil de burgemeester bijstellen: "Begrijp me niet verkeerd: er is heel veel om trots op te zijn. Er is alleen geen reden tot superioriteit." Ze ziet als opdracht voor 2020: "Trots zijn op de prachtige historie van onze stad, zonder zelfgenoegzaam te denken dat dit ons - haar inwoners - bijzonder maakt."

Meer uit Binnenland

Weer te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - De afgelopen twee nachten hebben opnieuw te veel mensen de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zaterdag op zondag ging het om 2295 asielzoekers, de nacht ervoor om 2264, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

36 minuten geleden
Actie XR in Rotterdamse haven tegen cruiseschiptoerisme

ROTTERDAM (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zondagochtend geprotesteerd tegen cruisetoerisme in Rotterdam. Ze wilden de aanleg verhinderen van cruiseschip Nieuw Statendam in Rotterdam. Een woordvoerder van het havenbedrijf zegt dat ze de aanleg enkele minuten hebben vertraagd, maar dat het schip daarna kon aanmeren.

2 uur geleden
Marineschip Karel Doorman op weg naar EU-missie in Rode Zee

DEN HELDER (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt zondagmiddag naar de Rode Zee om daar deel te nemen aan de EU-missie Aspides. Aan boord zijn meer dan 250 bemanningsleden. De Europese missie is bedoeld om het internationale scheepvaartverkeer in de regio te beschermen. De Karel Doorman gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien.

5 uur geleden
Schietpartij vanuit auto op ander voertuig in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is op zaterdagavond rond 23.20 uur een auto beschoten vanuit een ander voertuig, meldt de politie. De schietpartij vond plaats op de Slinge in de wijk Charlois. Beide voertuigen zijn na de schietpartij weggereden volgens de politie, die vooralsnog geen melding maakt van gewonden.

8 uur geleden
Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.

9 uur geleden
Bussen, trams, treinen en metro's staan drie minuten stil

DEN HAAG (ANP) - Door heel Nederland hebben treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgestaan. Winkels op stations sloten ook de deuren. Daarmee werd geprotesteerd tegen het geweld dat regelmatig tegen ov-personeel wordt gebruikt.

11 uur geleden
Hamburg wil geen Oranjecamping op paardenrenbaan

HAMBURG (ANP) - De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

12 uur geleden