Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Halflege zaal bij eerste campagnerally Trump sinds maanden

Halflege zaal bij eerste campagnerally Trump sinds maanden

TULSA (ANP) - De eerste campagnebijeenkomst van de Amerikaanse president Donald Trump sinds ruim drie maanden, is wat betreft publieke belangstelling op een flinke tegenvaller voor hem uitgedraaid. In het Tulsa BOK Center is plaats voor 19.000 mensen, maar de zaal bleef voor ongeveer de helft leeg, zo was te zien op beelden van Amerikaanse media die de bijeenkomst live uitzonden.

Trump begon zijn bijna twee uur lange campagnespeech met een verklaring waarom de zaal niet vol was. Volgens hem verhinderden buiten het gebouw gewelddadige radicaal-linkse activisten de bezoekers de entree. Er waren echter geen meldingen van de politie en veiligheidsdiensten over ongeregeldheden of massale aanwezigheid van anti-Trump demonstranten, meldde nieuwszender CNN.

Trump zei tijdens zijn speech dat hij bij de gezondheidsautoriteiten erop heeft aangedrongen het aantal coronatests in zijn land te verminderen. "Vertraag het afnemen van tests". De VS hebben 25 miljoen tests uitgevoerd, "meer dan in welk ander land dan ook," aldus Trump. Tegen duizenden aanhangers repte de president van "een zwaard met twee scherpe kanten. Hoe meer we testen, hoe meer gevallen we hebben".

Een woordvoerder van het Witte Huis zei in een reactie dat Trump hier "duidelijk een grap maakte".

De organisatoren verwachtten dat er tienduizenden aanhangers naar Tulsa zouden komen. Maar het buitenprogramma voorafgaand aan de campagnebijeenkomst, bedoeld voor aanhangers zonder ticket voor de speech in de hal, werd afgelast. Voor dat programma in een speciaal ingerichte arena met podium, beeldschermen en verkiezingsbanners, kwam geen publiek opdagen. Trump en vicepresident Mike Pence zouden er een toespraak houden.

Hoewel er vanwege het coronavirus mondkapjes werden uitgedeeld aan de bezoekers, droegen de meeste aanwezigen deze niet. In Oklahoma, de staat waar Tulsa ligt, is het aantal besmettingen met het longvirus de afgelopen dagen flink gestegen. Veel mensen uitten vooraf hun bezorgdheid dat de bijeenkomst een besmettingshaard wordt en dat het virus zich veel sneller gaat verspreiden.

Enkele uren voor de bijeenkomst werd bekend dat zes mensen uit het campagneteam van Trump besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Meer uit Buitenland

Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

1 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

1 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

2 uur geleden
Tsjechië koopt 24 F-35-straaljagers voor versterking luchtmacht

PRAAG (ANP/RTR) - Tsjechië gaat 24 straaljagers van het type F-35 kopen. Premier Petr Fiala kondigde woensdag aan dat de regering het plan heeft goedgekeurd om de moderne Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Hij wil met de F-35's de luchtmacht versterken, zodat die beter in staat is het NAVO-land te verdedigen.

3 uur geleden
Kyiv: Wagner-huurlingen weer actief aan het oostfront

KYIV (ANP/DPA) - Wagner-huurlingen zouden weer actief zijn in het oosten van Oekraïne. Volgens Ilja Jevlasj, woordvoerder van de Oost-Oekraïense strijdkrachten, is een groot deel van de huurlingen die naar Belarus waren verhuisd weer naar het front in Oekraïne getrokken.

3 uur geleden
Door Noord-Korea uitgezette Amerikaan in hechtenis van VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft de Amerikaanse militair Travis King uitgezet naar China, ruim twee maanden nadat hij illegaal de grens vanuit Zuid-Korea was overgestoken. Hij is nu in hechtenis van de Verenigde Staten. Zijn uitzetting werd eerder op woensdag aangekondigd door Noord-Koreaanse staatsmedia.

3 uur geleden
Parlement Spanje stemt tegen benoeming Feijóo tot premier

MADRID (ANP/RTR) - PP-leider Alberto Núñez Feijóo heeft in het Spaanse parlement niet genoeg stemmen gekregen om de nieuwe premier te worden, zoals van tevoren al was verwacht. Zijn conservatieve partij werd de grootste bij de verkiezingen in juli, maar slaagde er niet in een meerderheidscoalitie te vormen.

5 uur geleden