Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hackers voeren cyberaanval uit op Rode Kruis

Hackers voeren cyberaanval uit op Rode Kruis

GENÈVE (ANP) - Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) is het slachtoffer geworden van een massale cyberaanval. Hackers hebben beslag weten te leggen op gegevens van meer dan 515.000 "extreem kwetsbare mensen", van wie sommigen op de vlucht waren voor conflicten, meldt het ICRC op zijn website.

"Deze week is een geavanceerde cyberbeveiligingsaanval ontdekt op computerservers die informatie hosten die in het bezit is van het Internationale Comité van het Rode Kruis", staat in een verklaring. "De aanval bracht persoonlijke gegevens en vertrouwelijke informatie in gevaar van meer dan 515.000 zeer kwetsbare mensen." Het gaat om mensen die op zoek zijn naar familieleden nadat zij hen door een ramp, conflictsituatie of detentie uit het oog zijn verloren.

De internationale hulporganisatie heeft geen idee wie de aanval heeft uitgevoerd. Tot nu toe lijken er geen gegevens, die afkomstig zijn van ten minste zestig nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-organisaties, te zijn gelekt. Het Nederlandse Rode Kruis onderzoekt momenteel of ook gegevens van het Nederlandse Rode Kruis op de getroffen servers staan, schrijft het op zijn website.

Het ICRC maakt zich grote zorgen over de potentiële risico's voor mensen die het probeert te beschermen als de vertrouwelijke informatie wel openbaar wordt gemaakt. "Een aanval op de gegevens van vermiste mensen maakt de angst en het lijden van de families nog moeilijker om te verdragen. We zijn allemaal ontzet en verbijsterd dat deze humanitaire informatie doelwit was en is gecompromitteerd", zei Robert Mardini, hoofd van het ICRC. "Deze cyberaanval brengt kwetsbare mensen, die al humanitaire hulp nodig hebben, in gevaar."

Door de aanval ziet het ICRC zich gedwongen de computersystemen waarop de gegevens zijn opgeslagen af te sluiten. Er wordt gezocht naar een tijdelijke oplossing "om dit essentiële werk voort te zetten", aldus de organisatie.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Goodfellas-acteur Ray Liotta (67) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Goodfellas-acteur Ray Liotta is op 67-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan stierf in zijn slaap, zo maakte entertainmentwebsite TMZ bekend.

20 minuten geleden
Doden door nieuwe bombardementen op Oekraïense stad Charkov

CHARKOV (ANP/AFP) - Zeker zeven burgers zijn gedood door nieuwe Russische bombardementen op Charkov, de tweede stad van Oekraïne. Onlangs was in de metropool juist begonnen met een terugkeer naar het normale leven na het einde van een Russisch offensief.

54 minuten geleden
Rusland ontslaat gardisten die weigerden in Oekraïne te vechten

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft leden van de nationale garde ontslagen die weigerden deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne. Een Russische rechtbank heeft het ontslag bevestigd van 115 gardisten die hun ontslag aanvochten. De nationale garde is een binnenlandse veiligheidsdienst die losstaat van het Russische leger.

1 uur geleden
Boris Johnson brengt hulde aan koningin Elizabeth 'de Grote'

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse premier Boris Johnson heeft in het parlement hulde betoond aan koningin Elizabeth II ter gelegenheid van haar aanstaande 70e jubileum als vorstin. Zij viert dat jubileum begin juni. Johnson betitelde haar in zijn speech als Elizabeth de Grote.

1 uur geleden
Acteur Kevin Spacey aangeklaagd voor aanranding drie mannen

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse acteur Kevin Spacey is in Groot-Brittannië aangeklaagd voor vier gevallen van aanranding bij drie mannen. In een van die gevallen gaat het om het "zonder toestemming aanzetten" tot penetratie. Maar justitie maakt niet duidelijk bij wie of door wie. Het gaat om incidenten tussen maart 2005 en april 2013, die zich deels zouden hebben afgespeeld in de wijk in Londen waar het Old Vic-theater is gevestigd. Daar was Spacey destijds artistiek directeur.

2 uur geleden
Popgroep BTS bij president Biden over anti-Aziatisch racisme

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse popgroep BTS brengt dinsdag een bezoek aan het Witte Huis, de ambtswoning van de Amerikaanse president, om iets te doen aan anti-Aziatisch racisme. President Biden en de K-pop-supersterren van BTS zullen "het belang van diversiteit en inclusie" bespreken, meldt het Witte Huis. Het is de bedoeling dat de BTS-leden als jeugdambassadeurs de boodschap van hoop en positiviteit over de wereld verspreiden.

2 uur geleden
Oekraïne: Russen hebben overhand in regio Loehansk

KIEV (ANP/RTR) - De Russen hebben momenteel de overhand bij de strijd in de fel omstreden Oost-Oekraïense regio Loehansk. Een Oekraïense generaal erkende dat, maar hij zei ook dat Oekraïne alles op alles zet en doet wat het kan.

3 uur geleden