Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hackers verkregen toegang tot informatie over Britse kiezers

Hackers verkregen toegang tot informatie over Britse kiezers

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse kiescommissie heeft gemeld dat het in oktober 2022 het doelwit is geweest van cyberaanvallen. Op X, voorheen Twitter, schreef de commissie dat "vijandige actoren actief waren" en dat die "toegang hadden tot e-mails, controlesystemen en kiezersregisters". Wie de "vijandige actoren" zijn, is niet bekend.

De informatie die ze buitmaakten zou betrekking hebben op kiezers die zich tussen 2014 en 2022 geregistreerd hebben. Maar de kiescommissie, die de verkiezingen in goede banen moet leiden en ook partijfinanciering overziet, kon niet specificeren welke gegevens precies in handen van de hackers zijn gekomen.

De kieswaakhond laat weten dat sindsdien wordt samengewerkt met het Nationale Veiligheidscentrum voor Cybersecurity en ook externe experts om de inbraakpogingen te onderzoeken en de systemen beter te beveiligen.

Verkiezingsuitslagen kunnen in principe niet beïnvloed worden, schrijft de commissie nog, omdat het kiesproces in het Verenigd Koninkrijk grotendeels handmatig en op papier verloopt.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

21 uur geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

21 uur geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

21 uur geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

22 uur geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

22 uur geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

23 uur geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

23 uur geleden