Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Haagse steker Malek F. in hoger beroep alleen veroordeeld tot tbs

Haagse steker Malek F. in hoger beroep alleen veroordeeld tot tbs

DEN HAAG (ANP) - Malek F. (34) is in hoger beroep veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie willekeurige mensen op straat in Den Haag. Het OM had daarnaast ook twaalf jaar cel geëist voor de steekpartijen op 5 mei 2018, maar hof oordeelt, net als de rechtbank in 2019, dat F. volledig ontoerekeningsvatbaar was en legde alleen tbs op en geen celstraf.

In de buurt van station Hollands Spoor stak F. zijn slachtoffers meerdere malen, wat leidde tot levensgevaarlijke verwondingen. De slachtoffers ondervinden tot op de dag van vandaag grote gevolgen van de onverhoedse steekpartij.

Het hof acht een drievoudige poging tot moord bewezen. F. handelde met voorbedachte raad, oordeelt het hof. Hij had een vooropgezet plan om 'duivelsaanbidders' die hij zag van het leven te beroven. Het hof acht F. als psychiatrisch patiënt echter volledig ontoerekeningsvatbaar. "Hij is daarmee geen strafbare dader."

Terroristisch motief

Het hof gaat niet uit van een terroristisch motief en volgt daarmee het standpunt van het OM. Aanvankelijk dacht justitie wel dat de man een terroristisch motief had, onder meer omdat hij Allahu Akbar (God is de grootste) riep toen hij werd neergeschoten door de politie.

Volgens de psychiater en psycholoog handelde F. vanuit een psychose, veroorzaakt door schizofrenie. Hij had religieuze wanen en dacht dat hij handelde in opdracht van de duivel. F. vluchtte in 2014 naar Nederland. Hij raakte depressief na het overlijden van zijn vader. Die Syrische man verdronk op zijn vlucht naar Nederland voor de kust van Libië toen daar in augustus 2015 een schip met vluchtelingen op weg naar Italië kapseisde. F. voelde zich daar schuldig over, omdat hij degene was die zijn vader naar Nederland wilde halen. De moslim zocht zijn heil in softdrugs, kreeg last van somberheid en achtervolgingswaanzin en zocht zijn toevlucht in het geloof.

Meer uit Binnenland

Weer komen er meer asielzoekers binnen dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft veel asielzoekers binnenkrijgen. De instroom was ook vorige week aanzienlijk hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

25 minuten geleden
Spoeddebat in Stadskanaal over noodopvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal houdt maandagavond een spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. De raad wil in het debat andere gemeenten oproepen om mee te helpen het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

36 minuten geleden
Joost Klein namens Nederland naar Eurovisie Songfestival

HILVERSUM (ANP) - Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat maandag bekendgemaakt. Het evenement is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

2 uur geleden
Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

4 uur geleden
Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

6 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

6 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

6 uur geleden