Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Haagse steker Malek F.: ik heb spijt

Haagse steker Malek F.: ik heb spijt

ROTTERDAM (ANP) - De Haagse steker Malek F. (34) heeft spijt van de gebeurtenissen op 5 mei 2018 toen hij drie willekeurige mensen op straat in Den Haag levensgevaarlijk verwondde. Dat zei hij in zijn laatste woord van zijn hoger beroep.

"Ik wil graag behandeld worden en hoop op een normale manier terug te kunnen keren naar de maatschappij", vroeg F. aan het einde van de derde en laatste zittingsdag van het gerechtshof. Het hof doet op 11 mei uitspraak.

Het OM eiste vrijdag twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de Syrische vluchteling Malek F. voor zijn drievoudige poging tot moord met voorbedachte raad. Het OM ziet in hoger beroep geen bewijs meer voor een terroristisch motief en vroeg hiervoor vrijspraak.

Pleidooi van drie uur

F.’s advocaten Job Knoester en Yvonne van der Hut hielden vrijdagmiddag een pleidooi van ruim drie uur. Van der Hut betoogde in haar bijdrage dat er geen sprake was van voorbedachte raad. F. had geen plan te steken of om zelf te willen sterven, zei zij. De gebeurtenissen zijn een gevolg van F.s paranoia en de religieuze waanbeelden die hij had, aldus zijn raadsvrouw. Hij zou in een opwelling hebben gehandeld.

Advocaat Knoester zette in zijn pleidooi uiteen dat F. volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden geacht vanwege zijn stoornis. F. zou hebben gehandeld in een psychose veroorzaakt door schizofrenie. Hij had religieuze wanen en dacht dat hij duivelsaanbidders moest neersteken. Anders dan het OM aanneemt, ontbreken volgens Knoester de bewijzen dat F. zich door de politie wilde laten doodschieten als een martelaar.

Stateloos

Knoester betoogde dat tbs geen passende straf is voor iemand als F., die ongewenst vreemdeling en stateloos is. Hij kan daarom nooit op verlof. Daardoor wordt de situatie van F. uitzichtloos. Knoester vindt dat de wet moet worden aangepast zodat vreemdelingen met een psychische problematiek geen tbs krijgen, maar worden opgenomen in een psychiatrische gevangenis.

Het OM wijst naar deskundigen die ook tbs met dwang adviseren. "En laten we wel wezen. Er is wel wat gebeurd. Er zijn drie mensen uit het niets gestoken", zei de advocaat-generaal. "In onze ogen is hij een gevaarlijke man die behandeld moet worden. Voorop staat de veiligheid van de samenleving, zowel in binnen- als buitenland."

Meer uit Binnenland

Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

11 minuten geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

1 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

4 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

5 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

6 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

7 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

9 uur geleden