Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Haagse steker Malek F. hoort strafeis in hoger beroep

Haagse steker Malek F. hoort strafeis in hoger beroep

ROTTERDAM (ANP) - De Syrische vluchteling Malek F. krijgt vrijdag in hoger beroep te horen welke straf het OM tegen hem eist voor het neersteken van drie willekeurige mensen op straat in Den Haag. Op deze derde zittingsdag van het hof houdt het OM een ruim twee uur durend requisitoir. F.’s advocaten Job Knoester en Yvonne van der Hut houden daarna een pleidooi van ruim drie uur.

In de buurt van station Hollands Spoor stak F. op Bevrijdingsdag 2018 zijn slachtoffers meerdere malen, wat leidde tot levensgevaarlijke verwondingen. De advocaat-generaal, de aanklager in hoger beroep, noemde het eerder deze week een wonder dat ze het alle drie hebben overleefd. De slachtoffers ondervinden tot op de dag van vandaag grote nadelen van de onverhoedse steekpartij. Zelf vinden ze dat F. (34) hun levens heeft verwoest met zijn "monsterlijke daad", zo heeft een van hen elke nacht traumatische nachtmerries.

Bij de rechtbank in Den Haag eiste het OM in 2019 een celstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging. De rechtbank oordeelde dat F. volledig ontoerekeningsvatbaar was en legde alleen tbs op en geen celstraf, wat de slachtoffers deze week een minimale straf noemden. Ze spraken van een shockerend vonnis.

Het OM denkt dat de man een terroristisch motief had, onder meer omdat hij Allahu Akbar (God is de grootste) riep toen hij werd neergeschoten door de politie. Volgens de psychiater en psycholoog handelde F. vanuit een psychose, veroorzaakt door schizofrenie. Hij had religieuze wanen en dacht dat hij handelde in opdracht van de duivel. De gedragsdeskundigen adviseren het hof de 34-jarige Syrische vluchteling tbs met dwangverpleging op te leggen, gelijk aan het vonnis van de rechtbank.

Het is nog niet bekend wanneer het gerechtshof uitspraak doet.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Hof doet uitspraak in hoger beroep Haagse steker Malek F.

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof doet dinsdag uitspraak in het hoger beroep van de Syrische vluchteling Malek F., die willekeurige mensen op straat in Den Haag neerstak. Het OM heeft twaalf jaar cel met dwangverpleging geëist.

7 minuten geleden
Zeldzame eerste druk oorlogsdagboek van Anne Frank geveild

AMSTERDAM (ANP) - Een zeldzame eerste druk van het oorlogsdagboek Het Achterhuis van Anne Frank wordt dinsdag geveild. Het gaat om een bijzonder exemplaar omdat het nog de originele stofomslag heeft. Van de meeste andere eerste edities zijn de stofomslagen kwijtgeraakt of erg beschadigd geraakt.

8 minuten geleden
Weekcijfers RIVM: mogelijk minder dan 50.000 coronagevallen

BILTHOVEN (ANP) - In de afgelopen week zijn mogelijk minder dan 50.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld en doorgegeven. Het zou voor het eerst sinds begin april zijn dat het aantal positieve tests onder die grens blijft.

9 minuten geleden
Auto te water in Helenaveen, bestuurder zwaargewond

HELENAVEEN (ANP) - In het Brabantse Helenaveen is maandagavond laat een auto in het water beland. De bestuurder raakte daardoor zwaargewond. Hij is door de brandweer uit het voertuig gehaald en met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

36 minuten geleden
Klimaatjongeren en onderwijsnetwerk eisen beter klimaatonderwijs

DEN HAAG (ANP) - Het onderwijs is toe aan een "drastische verbetering" als het gaat om het klimaat, vinden de jongerenorganisaties Fridays For Future en Youth For Climate. Ze doen in een manifest dat ze dinsdag aan Tweede Kamerleden aanbieden diverse suggesties om het onderwijs over klimaatverandering een oppepper te geven.

1 uur geleden
Rutte: CDA-Kamerlid Omtzigt bereid tot gesprek

DEN HAAG (ANP) - Het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is bereid tot een onderhoud met VVD-voorman en premier Mark Rutte. "Hij is bereid tot een gesprek", zei Rutte maandagavond in Nieuwsuur.

5 uur geleden
Rutte over nieuwe bestuursstijl: niet ineens alles veranderen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte zei vorige maand "radicale ideeën" te hebben over de nieuwe bestuursstijl en macht en tegenmacht. Maar in een interview met Nieuwsuur over deze nieuw politieke cultuur zegt hij niet het roer om te willen gooien. "Ik ga niet ineens alles anders doen. Ik ben heel trots op afgelopen tien jaar", zei Rutte.

5 uur geleden