Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Haags museum wil tonen hoe Nederlands-Indië doorleeft

Haags museum wil tonen hoe Nederlands-Indië doorleeft

DEN HAAG (ANP) - In Museum Sophiahof in Den Haag opent vrijdag officieel de expositie ONS LAND - Dekolonisatie, generaties, verhalen. Het is volgens de initiatiefnemers een tentoonstelling die laat zien hoe de vroegere kolonie Nederlands-Indië doorleeft in de Nederlandse samenleving van nu. Dinsdag opent deze voor publiek.

De tentoonstelling is opgezet als een reis van het nu tot in de jaren vijftig van de afgelopen eeuw. Het draait er vooral om persoonlijke familieverhalen van de verschillende generaties. "De jongste generatie laat zien hoe ze hun familieverhaal weet om te buigen tot een kracht", stelt een van de samenstellers. Er wordt vanuit zoveel mogelijk perspectieven gekeken.

Licht speelt ook een belangrijke rol. "Wie ooit in Indonesië was, weet dat het licht daar heel anders is dan in Nederland. Licht en kleur zijn hier daarom ingezet als spiegel van de emotie en sfeer. In de ene ruimte wordt het Nederland van nu gevangen in een kakofonie aan beeld en geluid van culturele en politieke kwesties. In een andere ruimte vormt een kille, gure Hollandse winterwereld de setting voor migratieverhalen, waarbij de ontvangst in Nederland doorgaans niet bepaald als hartverwarmend werd ervaren", aldus medeontwerper Kossmanndejong.

Veel gezichten

Historische duiding wordt met interactieve schermen, infographics, een begeleidende audiotour en een boekje gegeven. De verhalen in de tentoonstelling geven geen compleet beeld, maar laten moeten laten zien dat Nederlands-Indië een verhaal met veel gezichten is.

In het Rijksmuseum in Amsterdam begint volgende week Revolusi! Indonesië onafhankelijk, een tentoonstelling over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië aan de hand van de verhalen van ooggetuigen. Over Revolusi! en het wel of niet hanteren van de term 'bersiap' ontstond op voorhand al een hoop rumoer. Deze term wordt in ons land gebruikt voor de gewelddadige periode tijdens de strijd om de onafhankelijkheid en zou volgens een van de samenstellers "niet geheel vrij van rassenhaat" zijn, doordat er "altijd primitieve, ongeciviliseerde Indonesiërs als daders van de gewelddadigheden worden opgevoerd". Veel Nederlanders hadden zwaar te lijden onder de bersiap.

Meer uit Binnenland

Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

15 minuten geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

18 minuten geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

21 minuten geleden
Nederlandse songfestivalinzending wordt bekend

HILVERSUM (ANP) - De AVROTROS maakt maandag bekend wie er volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

27 minuten geleden
Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

2 uur geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

3 uur geleden
CBS: Deel duurzame energie in vier jaar tijd 6 procent gestegen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen vier jaar is het aandeel van duurzame bronnen in het totale Nederlandse energieverbruik gestegen met 6 procentpunt. In 2019 was 9 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon en wind, in 2022 was dit percentage 15 procent. Het grootste deel hiervan was afkomstig uit biomassa, gevolgd door wind- en zonne-energie. Warmtepompen leverden ruim 1 procent van de groene energie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op maandag.

3 uur geleden