Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Guterres schetst grote wereldproblemen bij opening VN-vergadering

Guterres schetst grote wereldproblemen bij opening VN-vergadering

NEW YORK (ANP) - Het plenaire debat van de 77e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is dinsdag geopend door secretaris-generaal António Guterres. Hij begon de bijeenkomst in New York met een toespraak waarin hij zei dat de wereld "in grote problemen is", maar ook dat hij hoop houdt en dat er actie nodig is.

Guterres zei tegen de internationale leiders in de zaal dat een "winter van wereldwijde ontevredenheid aan de horizon ligt". Hij wees op onder meer de stijgende prijzen van het levensonderhoud, de toename van ongelijkheid en klimaatverandering. "Mensen hebben pijn en de meest kwetsbaren lijden het meest."

Volgens de VN-chef heeft de wereld de plicht om te handelen, "maar is de internationale gemeenschap niet klaar of bereid om de grote uitdagingen van onze tijd aan te gaan". Hij benadrukte dat samenwerking essentieel is. Guterres zei onder meer ook dat de wereld "verslaafd" is aan fossiele brandstoffen. Hij riep op tot belastingen op fossiele brandstoffen en de opbrengsten te gebruiken voor verlichting van de hoge voedsel- en energieprijzen en kosten die ontstaan door klimaatverandering.

Oekraïne

Guterres verwees in zijn speech ook naar de oorlog in Oekraïne. Zo omschreef hij het schip de Brave Commander als een "symbool van hoop". Dat schip verliet Oekraïne onder VN-vlag met graan, nadat Rusland en Oekraïne met hulp van Turkije en de VN afspraken hadden gemaakt over de hervatting van de export van Oekraïens graan.

Op de eerste dag van het debat komen de leiders van meer dan dertig landen aan het woord, onder wie de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Italiaanse premier Mario Draghi. Het debat duurt tot en met maandag, met zondag als een rustdag.

Meer uit Buitenland

Moskou stopt met zaak die Nederland bij ICAO aanspande over MH17

MOSKOU (ANP) - Rusland trekt zich helemaal terug uit een procedure die Nederland en Australië bij de internationale raad voor de burgerluchtvaart ICAO hebben aangespannen over de ramp met de MH17.

25 minuten geleden
Na extreme hitte, maandag hevige regen tijdens hadj in Mekka

MEKKA (ANP) - De aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen dagen in de voor moslims heilige plaats Mekka, hebben maandag plaatsgemaakt voor een temperatuurdaling en hevige regenval.

47 minuten geleden
Polen twijfelt over Europese topbaan voor Portugese oud-premier

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Net nu de EU-regeringsleiders aanschuiven om in Brussel tijdens een informele vergadering de Europese topfuncties opnieuw te verdelen, heeft de Poolse premier Donald Tusk twijfels geuit over de Portugese kandidaat. Oud-premier Antonio Costa is verwikkeld in een corruptieschandaal.

1 uur geleden
Duitsland tevreden met veiligheidsmaatregelen bij EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is tot nu toe tevreden over de veiligheidsmaatregelen die het land heeft genomen voor het EK voetbal, ondanks enkele incidenten rond de eerste drie dagen. "De veiligheidsmaatregelen werken", zegt Maximilian Kall, een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

1 uur geleden
Dode en gewonden bij explosie munitie op Tsjechische basis

PRAAG/BRNO (ANP/RTR) - Bij een explosie van munitie is een Tsjechische militair omgekomen en zijn acht anderen gewond geraakt. Dit gebeurde op een locatie waar sinds 2022 Oekraïense militairen worden getraind.

1 uur geleden
Gewonden na explosie op trainingslocatie leger Tsjechië

PRAAG (ANP/RTR) - Negen Tsjechische militairen zijn maandag gewond geraakt na een ontploffing van munitie. De explosie deed zich voor op een locatie waar sinds 2022 Oekraïense militairen worden getraind.

4 uur geleden
Poetin dinsdag naar Noord-Korea

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin gaat dinsdag naar Noord-Korea, maakte het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bekend. Hij blijft daar tot woensdag en vliegt dan door naar Vietnam.

5 uur geleden