Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Guterres: Gazanen zitten in epische humanitaire catastrofe

Guterres: Gazanen zitten in epische humanitaire catastrofe

NEW YORK (ANP/AFP) - De Palestijnen in de Gazastrook zitten volgens VN-chef António Guterres midden in een "epische humanitaire catastrofe". De secretaris-generaal zei woensdag tegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat het tijd wordt voor een "echt humanitair staakt-het-vuren".

Guterres verwelkomt het huidige tijdelijke bestand, maar benadrukt dat er veel meer nodig is. Daar zouden verhitte onderhandelingen over plaatsvinden.

Er is veel noodhulp nodig volgens Guterres. Door de wekenlange Israëlische bombardementen is volgens hem 45 procent van alle huizen in Gaza verwoest en is 80 procent van de burgers op de vlucht. Meer dan 1 miljoen mensen zouden zich schuilhouden in gebouwen van de VN.

Ook de Palestijnen en de Israëliërs zelf kwamen aan het woord tijdens de Veiligheidsraad. De Palestijnse buitenlandminister Riyad al Maliki spreekt van een "existentiële bedreiging" voor de Palestijnen. De Israëlische ambassadeur Gilad Erdan zei dat "iedereen die een staakt-het-vuren steunt in feite Hamas' aanhoudende regime van terreur in Gaza steunt".

Meer uit Buitenland

Franse president: Oekraïne heeft onze verdere steun nodig

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron benadrukt dat Oekraïne verdere steun nodig heeft in de strijd tegen de Russen. Hij deed dat bij de opening van een internationale top in Parijs over de voortzetting van hulp aan het door Moskou aangevallen land, melden Franse media.

14 minuten geleden
Zelensky: slechts een derde door EU toegezegde munitie ontvangen

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft tot dusver slechts 30 procent van de munitie ontvangen die de Europese Unie het land heeft toegezegd. Dat zei president Volodymyr Zelensky maandag. De EU had volgens Zelensky beloofd om voor maart 1 miljoen artilleriegranaten te sturen.

39 minuten geleden
Zweden jongste lid van NAVO na akkoord Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR/AFP) - Zweden kan toetreden tot de NAVO. Hongarije is als laatste lid van het bondgenootschap akkoord gegaan. De Zweedse premier Ulf Kristersson spreekt over een historische dag na de instemming door het Hongaarse parlement.

1 uur geleden
Hezbollah: zestig raketten afgevuurd op Israëlische basis

BEIROET (ANP/AFP) - Hezbollah zegt zestig raketten op een Israëlische militaire basis te hebben afgevuurd. Volgens de Libanese groepering gaat het om een vergeldingsactie voor eerdere Israëlische luchtaanvallen ver op Libanees grondgebied.

2 uur geleden
VS-militair overleden die zichzelf in brand stak bij ambassade Israël

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse militair die zichzelf in brand had gestoken bij de Israëlische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington, is overleden. Dat melden Amerikaanse media.

4 uur geleden
Slowakije: landen overwegen troepen te sturen naar Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Sommige landen van de EU en de NAVO overwegen troepen naar Oekraïne te sturen, stelt de Slowaakse premier Robert Fico. Hij wil niet zeggen om welke landen het gaat. Het zou niet gaan om een inzet in Europees of NAVO-verband.

4 uur geleden
Aanhang Navalny houdt afscheidsbijeenkomst voor einde week

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat er "voor het einde van de werkweek" een publieke herdenking van hem komt. Er wordt gezocht naar een plek waar de bijeenkomst kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden, zo wordt via sociale media bericht. Aanvankelijk was sprake van een begrafenis, maar volgens Navalny-woordvoerster Kira Jarmisj is nog niet bekend waar en wanneer Navalny wordt begraven.

4 uur geleden