Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

De bijeenkomst van de Veiligheidsraad wordt gehouden in opdracht van Guterres. Die deed als secretaris-generaal een zeldzaam beroep op Artikel 99 van het Handvest van de VN. Daarmee laat hij weten de oorlog tussen Israël en Hamas te zien als een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid.

Er is volgens de secretaris-generaal geen effectieve bescherming van burgers in Gaza. Geen enkele plek zou meer veilig zijn. Israël voert massaal aanvallen uit op het gebied, waardoor volgens het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid ongeveer 17.500 mensen zijn omgekomen. Volgens het ministerie sterven dagelijks tientallen gewonden omdat ze niet de juiste zorg krijgen.

De oorlog begon twee maanden geleden toen Hamas een enorme verrassingsaanval tegen Israël begon. Het geweld van de Palestijnse groepering is volgens Guterres niet te rechtvaardigen. In Israël zijn ongeveer 1200 doden gevallen. Maar Guterres stelt ook dat de acties van Hamas de "collectieve bestraffing" van Palestijnen niet rechtvaardigt. Hij dringt aan op de bescherming van burgers en de levering van levensreddende hulpgoederen.

De VN-Veiligheidsraad is er niet eerder in geslaagd een resolutie aan te nemen over de oorlog tussen Israël en Gaza. Een resolutie is aangenomen als minstens negen leden voor stemmen en de vijf permanente leden geen gebruikmaken van hun vetorecht. Het lijkt erop dat de Verenigde Staten, een van de permanente leden, mogelijk een veto zal indienen. Dat land zegt namelijk momenteel niet achter verdere actie van de Veiligheidsraad te staan.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer

SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het aantal kinderen dat Zuid-Koreaanse vrouwen krijgen, heeft opnieuw een historisch dieptepunt bereikt. Het vruchtbaarheidscijfer stond vorig jaar volgens het landelijke statistiekbureau op 0,72, tegenover 0,78 in 2022. Zuid-Korea is voor zover bekend het land met het laagste vruchtbaarheidscijfer in de wereld. Dat heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. De bevolking kan deze eeuw bijna halveren in omvang.

45 minuten geleden
Zuid-Europa aankomende zomer mogelijk 'abnormaal warm en droog'

SOUTHAMPTON (ANP) - Zuid-Europa staat een "abnormaal warme en droge zomer" te wachten, denken wetenschappers van het National Oceanography Centre (NOC). Ze zien dat een toename van smeltwater in de Noord-Atlantische Oceaan kan leiden tot hetere en drogere zomers in Europa. En dat lijkt er nu weer aan te komen. Het kan in de komende vijf jaar ook voor een warme zomer zorgen in het noorden van Europa.

3 uur geleden
Tienduizenden Australiërs evacueren om dreiging van bosbranden

SYDNEY (ANP) - Tienduizenden mensen in het zuidoosten van Australië hebben woensdag te horen gekregen dat ze moeten evacueren wegens een intense hittegolf die volgens de autoriteiten tot een enorme bosbrand kan leiden in de deelstaat Victoria.

4 uur geleden
Joelia Navalnaja herdenkt dood van haar man in Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP) - Joelia Navalnaja, de weduwe van het recent in een strafkamp omgekomen Russische oppositiekopstuk Aleksej Navalny, zal vandaag het Europees Parlement toespreken om zijn werk en leven te herdenken.

5 uur geleden
Geen verrassingen in Michigan: Biden en Trump winnen primaries

LANSING (ANP) - De voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Michigan hebben niet tot verrassingen geleid. Aan Democratische zijde won president Joe Biden ruim, hij stond in een tussentijdse uitslag op 81 procent van de stemmen. Aan Republikeinse zijde kreeg voormalig president Donald Trump met 68 procent een flinke meerderheid. Alle grote Amerikaanse media hebben Biden en Trump tot winnaars uitgeroepen.

6 uur geleden
Leger Oekraïne trekt zich terug uit twee dorpen nabij Avdiivka

KYIV (ANP) - Het Oekraïense leger heeft zich teruggetrokken uit nog twee dorpen in de buurt van de oostelijke stad Avdiivka, die eerder deze maand werd veroverd door Russische troepen. Dat meldt de Oekraïense militaire woordvoerder Dmytro Lykhovy. Volgens hem hebben de Russen bij de zware gevechten "aanzienlijke verliezen" geleden.

6 uur geleden
Media: VS eisen garanties Israël over gebruik Amerikaanse wapens

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen medio maart schriftelijke garanties ontvangen van Israël over de wijze waarop de Israëlische strijdkrachten Amerikaanse wapens in Gaza inzetten. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op anonieme Amerikaanse en Israëlische regeringsfunctionarissen.

7 uur geleden