Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Guterres accepteert uitzetting VN-medewerkers uit Ethiopië niet

Guterres accepteert uitzetting VN-medewerkers uit Ethiopië niet

ADDIS ABEBA (ANP/RTR) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, accepteert de uitzetting van zeven VN-medewerkers door Ethiopië niet. In een gesprek met de Ethiopische premier Abiy Ahmed heeft de Portugees duidelijk gemaakt dat de medewerkers in Ethiopië moeten blijven. Tegen de Veiligheidsraad van de VN zei Guterres vrijdag dat hij Ethiopië onder druk gaat zetten om de noodzakelijke VN-medewerkers in het land te houden.

Ethiopië beschuldigt de zeven medewerkers van bemoeienis bij interne politieke aangelegenheden. Volgens de VN is er geen enkel bewijs voor de beschuldigingen. Het lijkt eerder een maatregel die is genomen nadat de VN zei dat er een hongersnood is in de regio Tigray door een Ethiopische blokkade van hulpgoederen.

Het Ethiopische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat de VN hulpgoederen aan de rebellen in Tigray geeft. In de regio is momenteel een heftig conflict gaande tussen de rebellen en het regeringsleger. Ook het leger van Eritrea en Eritrese milities zijn betrokken bij het conflict.

In Tigray heerst volgens de VN een ongekende hongersnood door de gevechten, die al bijna een jaar lang aanhouden. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Meer uit Buitenland

Voorzitter klimaattop liet Wikipedia aanpassen voor groener imago

LONDEN (ANP) - Het team van de voorzitter van de aankomende klimaattop heeft Wikipediapagina's bewerkt om hem een duurzamer imago te geven, hebben de Britse krant The Guardian en het Center for Climate Reporting ontdekt. Sultan al-Jaber is zowel de baas van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten als de klimaatgezant van het land. De klimaattop (COP28) is dit jaar in de VAE.

3 minuten geleden
Rechtbank Japan: niet toestaan homohuwelijk is tegen de grondwet

NAGOYA (ANP/RTR/AFP) - Dat Japan huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet toestaat, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een rechtbank bepaald. De uitspraak wordt gezien als een nieuwe stap naar huwelijksgelijkheid in het Oost-Aziatische land.

39 minuten geleden
Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne zit achter een "terroristische droneaanval" dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. De burgemeester van Moskou maakt melding van lichte schade aan gebouwen en twee gewonden.

2 uur geleden
Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

6 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

12 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

12 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

13 uur geleden