Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gündoğan wil pas na weekend reageren op besluit van Volt

Gündoğan wil pas na weekend reageren op besluit van Volt

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan wil pas na het weekend reageren op het besluit van haar partij Volt om haar uit de fractie te zetten en te royeren als partijlid. Dat laat Gündoğans advocaat Geert-Jan Knoops zaterdag weten.

Knoops zegt dat er aan een "plan van aanpak" wordt gewerkt, waar ze komende week mee naar buiten komt. Hij wil niet zeggen of dat betekent dat Gündoğan zich zal verzetten tegen de stappen die Volt heeft aangekondigd. "We willen dit nu niet bekendmaken", aldus Knoops.

Het partijbestuur van Volt liet vrijdag weten dat het Gündoğan uit de fractie in de Tweede Kamer én uit de partij wil zetten, vanwege de beschuldigingen aan haar adres van grensoverschrijdend gedrag. Dinsdag stemt de fractie daarover, waarin naast Gündoğan partijleider Laurens Dassen en Kamerlid Marieke Koekkoek zitten. Het partijbestuur zal op een vergadering op 28 maart overgaan tot het royement.

Aangfite

Dertien mensen hebben melding gemaakt van onder meer "handtastelijkheden" en "intimidatie" door Gündoğan. Toen de eerste meldingen binnenkwamen, schorste de fractie Gündoğan. Die spande een kort geding aan en de rechter oordeelde dat de schorsing moest worden teruggedraaid. In eerste instantie zei Dassen de uitspraak van de rechter te zullen respecteren, maar inmiddels heeft de partij aangegeven in hoger beroep te gaan.

"Kamerleden en fracties zijn in een parlementaire democratie uiteindelijk zelfstandig", zei het bestuur vrijdag in een verklaring. "Het bestuur van de vereniging kan twee gekozen volksvertegenwoordigers (Laurens en Marieke) niet dwingen om met haar de samenwerking in een politieke fractie voort te zetten."

Gündoğan heeft aangifte gedaan tegen de melders en de partij, wegens smaad en laster. Het intrekken van deze aangiftes was voor het bestuur en Dassen een voorwaarde voor verzoening. In plaats van die in te trekken, zei Gündoğan donderdag in het tv-programma Jinek de aangiftes uit te breiden.

Meer uit Binnenland

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Planetarium Franeker

FRANEKER (ANP) - Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

31 minuten geleden
Rutte: niet verwachting dat energieprijzen gaan stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het is niet de verwachting dat de energieprijzen de komende tijd gaan stijgen. Om die reden is het niet nodig om, net zoals een jaar geleden, een prijsplafond op te stellen. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

34 minuten geleden
Rutte: ruzie Polen en Oekraïne slechts tijdelijk probleem

DEN HAAG (ANP) - De ruzie tussen Polen en Oekraïne zal uiteindelijk wel los lopen, denkt demissionair premier Mark Rutte. Polen zegt geen wapens meer aan Oekraïne te willen leveren, omdat het ruzie heeft met het buurland over graanexport. "De soep zal niet zo heet gegeten worden als ze op dit moment wordt opgediend", zei Rutte aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

1 uur geleden
Wiet via satelliet in Limburgse maisvelden opgespoord

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren kregen dit jaar voor het eerst hulp vanuit de ruimte bij het bestrijden van wietplantages in mais- en aspergevelden. Er werden namelijk satellietbeelden ingezet, waaruit een eerste selectie van 150 verdachte plekken kon worden gemaakt. Uiteindelijk viel de 'oogst' tegen. Slechts op enkele plaatsen zoals in Reuver, Milsbeek en Horst werd wiet gevonden, bleek uit controles van de verdachte plekken met drones.

1 uur geleden
Overijssel krijgt handhavingsverzoek om bomenkap stil te leggen

ZWOLLE (ANP) - De Stichting NatuurAlert wil dat de provincie Overijssel de kap van bomen op de Sallandse Heuvelrug stillegt en heeft daarom een officieel handhavingsverzoek ingediend. Volgens de natuurclub overtreden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de Wet natuurbescherming door 55 hectare bos te kappen op het westelijk deel van dit Natura 2000-gebied. De werkzaamheden begonnen op 4 september, maar moeten volgens NatuurAlert direct worden gestaakt.

1 uur geleden
Amsterdam neemt extra maatregelen wegens achterblijven woningbouw

AMSTERDAM (ANP) - In plaats van de beoogde 7500 woningen worden in Amsterdam dit jaar waarschijnlijk slechts 4500 woningen gebouwd, schat het stadsbestuur. Het college treft daarom in aanvulling op de maatregelen uit het Woningbouwplan van januari extra crisismaatregelen.

1 uur geleden
Commissaris van de Koning Berends legt taken tijdelijk neer

ARNHEM (ANP) - De commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, legt zijn taken tijdelijk neer. Dat meldt hij in een verklaring. Berends ligt onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, waarover dagblad De Gelderlander vorige week berichtte. Maandag zei Berends nog dat hij het niet nodig vond om tijdelijk vervangen te worden.

4 uur geleden