Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gündoğan niet bij vergadering met stemming over haar positie

Gündoğan niet bij vergadering met stemming over haar positie

DEN HAAG (ANP) - De fractievergadering van Volt is begonnen zonder Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Fractievoorzitter Laurens Dassen en Kamerlid Marieke Koekkoek zitten met een notulist bij elkaar in een zaaltje in het parlement om te spreken over het uit de fractie zetten van Gündoğan. De reden voor haar afwezigheid is onduidelijk.

De fractievergadering begon om 09.45 uur en een uur later was Gündoğan nog altijd niet aangesloten. Als ze inderdaad de hele vergadering verstek laat gaan, kan ze niet meestemmen over een wijziging van het reglement waarmee Volt haar uit de fractie wil zetten. Ze zou die stemming hoe dan ook verliezen, aangezien Dassen en Koekkoek met z'n tweeën een meerderheid vormen.

Gündoğan schreef woensdag in een verklaring op Twitter dat ze haar "stem als fractielid" zou gebruiken om zich te verzetten tegen de stappen die Volt onderneemt om haar uit de fractie te zetten. Op welke manier ze dat precies wil doen, laat ze vooralsnog in het midden. Ze zegt zich in de verklaring nog te beraden en tot ze een besluit genomen heeft niet meer met media te praten.

Koorts

Een verslaggever van de NOS meldde dinsdagochtend dat Gündoğan heeft laten weten met koorts in bed te liggen. Dat is vooralsnog niet bevestigd. Gündoğan noch haar advocaat reageerden dinsdagochtend op vragen.

Het Kamerlid ligt met haar partij overhoop na een aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Het kwam al tot een rechtszaak, die Gündoğan won. Toch liep de ruzie verder op, met hoogstwaarschijnlijk een royement tot gevolg.

Meer uit Binnenland

Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

17 minuten geleden
XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

52 minuten geleden
Ombudsman: mensen in Participatiewet ervaren onvoldoende invloed

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen die in de Participatiewet zitten, ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. Ze hebben te weinig inspraak, krijgen banen aangeboden die niet aansluiten bij hun mogelijkheden en beperking, en worden in sommige gemeenten niet genoeg betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de wet. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport.

4 uur geleden
Giro555: bijna 125 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië

DEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is de afgelopen maanden 124,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Door de aardbevingen in februari kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos. Ook in Syrië is de schade groot. Door het langlopende conflict in dit land waren er al grote groepen vluchtelingen en vormt de veiligheidssituatie een uitdaging voor hulpverleners.

5 uur geleden
XR wil verbod op inzet van waterkanon bij A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) vecht dinsdag in een kort geding tegen de Staat uit of er waterkanonnen ingezet mogen worden bij de klimaatdemonstraties op de A12. De klimaatactiegroep wil dat er een verbod komt.

8 uur geleden
Nederlandse regering geeft Curaçaose held Tula eerherstel

DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose nationale held Tula krijgt, 228 jaar nadat hij de slavenopstand op zijn eiland leidde, eerherstel van de Nederlandse regering. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) zal namens het kabinet haar decreet van rehabilitatie uitspreken. Dat gebeurt op een symbolische datum: op deze dag in 1795 werd de verzetsleider op gruwelijke wijze geëxecuteerd door de Nederlandse machthebbers.

8 uur geleden
Geluidsproblemen verstoren 'EU-examen' Wopke Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.

13 uur geleden