Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gündoğan heeft klacht tegen Volt ingediend bij Tweede Kamer

Gündoğan heeft klacht tegen Volt ingediend bij Tweede Kamer

AMSTERDAM (ANP) - Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan heeft vorige week een klacht ingediend tegen de partij Volt bij het zogeheten College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer. Zij wil dat het college onderzoek doet naar haar schorsing door de Volt-fractie, zegt haar advocaat Geert-Jan Knoops tijdens het kort geding dat ze tegen de partij heeft aangespannen.

Gündoğan werd afgelopen zaterdag uit de Volt-fractie gezet, omdat zij zich volgens de partij schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Eerder al werd ze geschorst als fractielid, zodat de mensen die een klacht over haar hadden ingediend veilig konden meewerken aan het onderzoek, aldus de fractie. Volgens Volt zou Gündoğan zich schuldig hebben gemaakt aan "handtastelijkheden, ongewenste seksuele avances, intimidatie en misbruik van positie".

Gündoğan wil met het kort geding die schorsing terugdraaien en een schadevergoeding. Want die schorsing is volgens haar advocaten onterecht en ingegeven door "oneigenlijke motieven".

Concurrente

Mensen in de fractie zouden volgens Knoops af willen van Gündoğan. Iemand uit de fractie zou haar functie willen overnemen of haar niet meer als concurrente willen zien voor de Europese Verkiezingen, aldus Knoops. De advocaat relativeerde de klachten van seksueel overschrijdend gedrag: volgens hem ging het enkel om "een tik op de billen en opmerkingen over uiterlijk".

Gündoğan wil dat het college van de Tweede Kamer de integriteit van de Volt-fractie onderzoekt. Volgens haar advocaat heeft het college de klacht nu in behandeling en onderneemt het "zo nodig" actie.

Het College van onderzoek integriteit werd vorig jaar april ingesteld. Het onderzoekt of Kamerleden de gedragscode van de Tweede Kamer naleven.

Meer uit Binnenland

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

2 uur geleden
Amsterdam wil minder B&B's in drukke wijken

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.

2 uur geleden
Eurostar blijft praten over oplossing voor trein Amsterdam-Londen

BRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.

3 uur geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

4 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

4 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

4 uur geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

5 uur geleden