Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gündoğan heeft klacht tegen Volt ingediend bij Tweede Kamer

Gündoğan heeft klacht tegen Volt ingediend bij Tweede Kamer

AMSTERDAM (ANP) - Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan heeft vorige week een klacht ingediend tegen de partij Volt bij het zogeheten College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer. Zij wil dat het college onderzoek doet naar haar schorsing door de Volt-fractie, zegt haar advocaat Geert-Jan Knoops tijdens het kort geding dat ze tegen de partij heeft aangespannen.

Gündoğan werd afgelopen zaterdag uit de Volt-fractie gezet, omdat zij zich volgens de partij schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Eerder al werd ze geschorst als fractielid, zodat de mensen die een klacht over haar hadden ingediend veilig konden meewerken aan het onderzoek, aldus de fractie. Volgens Volt zou Gündoğan zich schuldig hebben gemaakt aan "handtastelijkheden, ongewenste seksuele avances, intimidatie en misbruik van positie".

Gündoğan wil met het kort geding die schorsing terugdraaien en een schadevergoeding. Want die schorsing is volgens haar advocaten onterecht en ingegeven door "oneigenlijke motieven".

Concurrente

Mensen in de fractie zouden volgens Knoops af willen van Gündoğan. Iemand uit de fractie zou haar functie willen overnemen of haar niet meer als concurrente willen zien voor de Europese Verkiezingen, aldus Knoops. De advocaat relativeerde de klachten van seksueel overschrijdend gedrag: volgens hem ging het enkel om "een tik op de billen en opmerkingen over uiterlijk".

Gündoğan wil dat het college van de Tweede Kamer de integriteit van de Volt-fractie onderzoekt. Volgens haar advocaat heeft het college de klacht nu in behandeling en onderneemt het "zo nodig" actie.

Het College van onderzoek integriteit werd vorig jaar april ingesteld. Het onderzoekt of Kamerleden de gedragscode van de Tweede Kamer naleven.

Meer uit Binnenland

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries. De rechtbank legde eerder deze maand straffen op tot 28 jaar.

17 minuten geleden
Groep huishoudens onterecht benaderd voor financiële steun

DEN HAAG (ANP) - In een poging om 'alleenverdieners' te compenseren die onterecht onder het bestaansminimum komen, zullen meer mensen dan verwacht worden benaderd terwijl zij geen recht hebben op bijzondere bijstand. Het gaat om 2000 tot 3000 huishoudens, verwacht demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid).

20 minuten geleden
25,5 jaar cel voor man achter 'vergismoord' Latumahina

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam heeft de 43-jarige Noureddine H. veroordeeld tot 25,5 jaar cel voor de schietpartij die de Amsterdamse dj Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 fataal werd en waarbij zijn vriendin blijvend letsel opliep. Volgens de rechtbank was H. de organisator van de schietpartij in Amsterdam-West.

1 uur geleden
20 verdachten jaar na rellen FC Twente - Hammarby IF voor rechter

ALMELO (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt twintig verdachten van de rellen na de wedstrijd van FC Twente tegen de Zweedse voetbalclub Hammarby IF. Ze staan op 8 en 9 juli terecht in de rechtbank in Almelo, kondigde het OM maandag aan.

3 uur geleden
Bredase huisartsen: snel opvolger als Co-Med definitief sluit

BREDA (ANP) - Als de vestigingen in Breda van huisartsenketen Co-Med definitief hun deuren sluiten, komen andere huisartsen in de gebouwen werken. Patiënten kunnen daar dan naar verwezen worden "zodat zij over een aantal maanden weer een reguliere vaste huisarts en praktijk kunnen hebben", meldt de overkoepelende Huisartsen Zorggroep Breda maandag.

4 uur geleden
Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

SCHIPHOL (ANP) - Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het hoger beroep van het liquidatieproces in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Volgens de advocaat dwarsboomt het Openbaar Ministerie hem. "Ik kan mijn cliënt niet bieden waar hij recht op heeft."

5 uur geleden
Slachtoffer schietpartij Eindhoven overleden

EINDHOVEN (ANP) - De man die zondagavond zwaargewond raakte door een schietpartij op de Rode Kruislaan in Eindhoven, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie maandag. Twee verdachten zitten vast. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

6 uur geleden