Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Guaidó toch aangesteld als parlementsvoorzitter Venezuela

Guaidó toch aangesteld als parlementsvoorzitter Venezuela

CARACAS (ANP/AFP/RTR) - De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó heeft zichzelf dinsdag benoemd tot parlementsvoorzitter. Zondag werd Luis Parra al aangesteld als parlementsvoorzitter in een zitting waar alleen leden van de regeringspartij bij aanwezig waren. Wie nu de officiële parlementsvoorzitter is, is niet duidelijk.

De oppositieleden mochten dinsdag in tegenstelling tot zondag wel het parlementsgebouw in. Zij werden voor hun entree ruim een half uur tegengehouden door militairen. Op dat moment zat Parra een parlementszitting voor. Daarin zei hij dat Guaidó het recht heeft om aanwezig te zijn in het parlement, maar alleen als lid, niet als voorzitter.

Toen de oppositie het parlement in liep, was Parra al weg. Guaidó ging in de voorzittersstoel zitten. Kort daarop werd de stroom afgesloten, waardoor de parlementsleden voor licht zorgden met hun mobiele telefoons. Guaidó legde op dat moment de eed voor het voorzitterschap af.

Mogelijke corruptie

Parra was tot voor kort lid van de oppositiepartij van Guaidó, maar werd daar uitgezet vanwege mogelijke corruptie. Hij zegt de steun te hebben van 81 parlementsleden, Guaidó claimt dat er honderd leden achter hem staan. Guaidó werd volgens lokale media na het verlaten van het parlementsgebouw door veiligheidsdiensten beschoten met traangas.

Zondag werd Guaidó in een alternatieve parlementszitting op een andere locatie door oppositieleden verkozen tot parlementsvoorzitter.

Meer uit Buitenland

Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft woedend gereageerd op kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan op Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Armenië de relatie tussen de beide landen op scherp gezet en wordt hiermee een fout gemaakt.

9 minuten geleden
VN-commissie: Russische bezetters hebben mensen doodgemarteld

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - VN-onderzoekers stellen dat de Russische bezettingsmacht in Oekraïne zich op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan martelingen. In sommige gevallen namen die zulke ernstige vormen aan dat het slachtoffer overleed, zei voorzitter Erik Møse van een internationale onderzoekscommissie tegen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

47 minuten geleden
Rusland zet meer ICC-rechters op lijst van gezochten

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland wil meer rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arresteren. ICC-hoofd Piotr Hofmański uit Polen, Luz del Carmen Ibáñez Carranza uit Peru en Bertram Schmitt uit Duitsland zijn op de lijst van gezochten gezet, aldus Russische staatsmedia maandag.

2 uur geleden
Noord-Korea laat voor het eerst sinds 2020 buitenlanders toe

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG) - Noord-Korea gaat voor het eerst sinds de coronapandemie in 2020 begon weer buitenlandse reizigers toelaten. Volgens de Chinese staatsomroep CCTV worden de strikte inreisbeperkingen in verband met corona vanaf maandag afgebouwd. Bezoekers moeten bij aankomst nog twee dagen in quarantaine.

2 uur geleden
Turkse president ontmoet collega Azerbeidzjan in exclave

NACHITSJEVAN (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is volgens Turkse media in gesprek gegaan met zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Ilham Alijev. Dat gesprek vindt plaats in een stuk Azerbeidzjan dat over land geen verbinding heeft met de rest van het land, de autonome republiek Nachitsjevan. Die ligt aan de rivier de Aras, ingeklemd tussen Iran en aan de oostkant Armenië. In het noordwesten heeft de exclave ook een korte grens langs de rivier met Turkije.

2 uur geleden
Oekraïne: commandant van Russische Zwarte Zee-vloot gedood

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne beweert de commandant van de Russische vloot op de Zwarte Zee te hebben gedood. De legerfunctionaris zou zijn gestorven bij een Oekraïense raketaanval vorige week op het hoofdkwartier van de vloot op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde.

2 uur geleden
Brits leger biedt hulp aan nu agenten in Londen wapens neerleggen

LONDEN (ANP) - Het Britse ministerie van Defensie is bereid om militairen in te zetten om de politie te ondersteunen in Londen. Daar weigeren sommige agenten uit protest nog langer vuurwapens te dragen, bericht de BBC. Een ingewijde zegt tegen de Britse omroep dat ongeveer honderd politiemensen hun wapenvergunning hebben ingeleverd.

4 uur geleden