Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Guaidó toch aangesteld als parlementsvoorzitter Venezuela

Guaidó toch aangesteld als parlementsvoorzitter Venezuela

CARACAS (ANP/AFP/RTR) - De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó heeft zichzelf dinsdag benoemd tot parlementsvoorzitter. Zondag werd Luis Parra al aangesteld als parlementsvoorzitter in een zitting waar alleen leden van de regeringspartij bij aanwezig waren. Wie nu de officiële parlementsvoorzitter is, is niet duidelijk.

De oppositieleden mochten dinsdag in tegenstelling tot zondag wel het parlementsgebouw in. Zij werden voor hun entree ruim een half uur tegengehouden door militairen. Op dat moment zat Parra een parlementszitting voor. Daarin zei hij dat Guaidó het recht heeft om aanwezig te zijn in het parlement, maar alleen als lid, niet als voorzitter.

Toen de oppositie het parlement in liep, was Parra al weg. Guaidó ging in de voorzittersstoel zitten. Kort daarop werd de stroom afgesloten, waardoor de parlementsleden voor licht zorgden met hun mobiele telefoons. Guaidó legde op dat moment de eed voor het voorzitterschap af.

Mogelijke corruptie

Parra was tot voor kort lid van de oppositiepartij van Guaidó, maar werd daar uitgezet vanwege mogelijke corruptie. Hij zegt de steun te hebben van 81 parlementsleden, Guaidó claimt dat er honderd leden achter hem staan. Guaidó werd volgens lokale media na het verlaten van het parlementsgebouw door veiligheidsdiensten beschoten met traangas.

Zondag werd Guaidó in een alternatieve parlementszitting op een andere locatie door oppositieleden verkozen tot parlementsvoorzitter.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Minister Lavrov: focus van Rusland op relatie met China

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou is bereid om eventuele pogingen van het Westen om de banden met Rusland te herstellen te overwegen, maar de focus van Rusland ligt momenteel op het verder ontwikkelen van de relatie met China, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag. Volgens de buitenlandminister wil Rusland de banden met het Westen alleen herstellen als daar noodzaak toe is.

38 minuten geleden
Franse minister weigert af te treden na verkrachtingsaanklachten

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De nieuwe Franse minister voor onder anderen gehandicapten weigert af te treden nadat twee vrouwen hem hadden beschuldigd van verkrachting. Damien Abad ontkent de aantijgingen die in het weekend aan het licht waren gekomen. "Moet een onschuldige man aftreden? Ik denk van niet."

4 uur geleden
Twintig landen gaan extra wapens aan Oekraïne leveren

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ongeveer twintig landen gaan extra wapens leveren aan het door Rusland aangevallen Oekraïne. Denemarken voorziet het Oekraïense leger van krachtige antischeepsraketten van het type Harpoon om de kust aan de Zwarte Zee te beschermen, meldt de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin na een bijeenkomst met bondgenoten waaronder Nederland.

5 uur geleden
Aantal Engelse gevallen van apenpokken ruim verdubbeld

LONDEN (ANP) - Het aantal gevallen van apenpokken in Engeland is ruim verdubbeld. Het steeg met 36 tot 56 bevestigde gevallen sinds 7 mei, melden de Britse gezondheidsautoriteiten.

6 uur geleden
Brits ex-parlementslid krijgt celstraf wegens aanranding in 2008

LONDEN (ANP) - Een voormalig Conservatief Brits parlementslid heeft anderhalf jaar cel gekregen wegens aanranding van een destijds 15-jarige jongen in 2008. Hij werd in april schuldig bevonden, berichtte SkyNews. De voormalige parlementariër Imran Ahmad Khan die islamiet en homoseksueel is, zou de jongen in een huis in Staffordshire gin-tonics hebben gegeven en aangerand. De jongen vluchtte het huis uit en maakte melding van het incident, maar diende geen officiële klacht in. Daarmee was de zaak voor de plaatselijke politie afgedaan.

7 uur geleden
WHO denkt niet dat apenpokkenvirus is gemuteerd

GENÈVE (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geen reden om aan te nemen dat het apenpokkenvirus zich heeft gemuteerd. Rosamund Lewis van de pokkenafdeling van de WHO, zei maandag tijdens een informatiebijeenkomst in Genève dat mutaties bij dit virus sowieso weinig voorkomen. Volgens de WHO is de situatie beheersbaar.

7 uur geleden
Aantal werkende Oekraïense vluchtelingen ruim verdubbeld tot 9615

DEN HAAG (ANP) - Het aantal in Nederland werkende Oekraïense vluchtelingen is de afgelopen drie weken meer dan verdubbeld tot 9615. Dat was de stand van afgelopen vrijdag, aldus uitkeringsinstantie UWV. Een woordvoerder van het UWV verwacht dat inmiddels de grens van 10.000 is gepasseerd.

9 uur geleden