Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Guaidó na Europa-reis terug naar Venezuela

Guaidó na Europa-reis terug naar Venezuela

BRUSSEL (ANP) - De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó zal na zijn bezoek aan verschillende Europese landen terugkeren naar Caracas, maar hij erkent dat dit een risico is. Guaidó is ondanks een reisverbod naar Europa gekomen om "instrumenten te vinden om een einde aan de tragedie te maken" in zijn land, zei hij tijdens een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel.

"Het enige wat het Venezolaanse volk wil is democratie, vrijheid en waardigheid", aldus Guaidó. "De wereld weet wat er gaande is in Venezuela. We moeten een oplossing vinden. Het dictatorschap gaat gewoon door." Hij riep de EU op de druk op de regering te verhogen. De EU heeft al sancties ingesteld tegen 25 hooggeplaatste Venezolanen. Sinds twee jaar is er ook een Europees embargo op wapens en uitrusting voor onderdrukking van de bevolking van kracht.

Ruim vijftig landen beschouwen Guaidó als rechtmatige interim-president van Venezuela in plaats van de socialistische regeringsleider Nicolás Maduro. "Het volk staat ongewapend tegenover hem", zei de oppositieleider. Volgens hem zijn vijf miljoen mensen het land uit gevlucht om voedsel te vinden en zijn een miljoen kinderen zonder ouders achtergebleven.

"Maar ik ben er zeker van dat we een einde kunnen maken aan de etnische moorden en de misdaden tegen het milieu van het regime", aldus Guaidó. Hij zei vastberaden te zijn om zijn doel te bereiken, en "in het wonder te geloven" dat Venezuela opnieuw een normaal en economisch gezond land kan worden.

Meer uit Buitenland

Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

1 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

2 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

2 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

4 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

4 uur geleden
Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

ROME (ANP/RTR) - Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur. Een hernia zorgde voor pijnlijke darmobstructies.

6 uur geleden
Aanvaller speeltuin Annecy vervolgd wegens poging tot moord

ANNECY (ANP) - De 31-jarige Syrische vluchteling die donderdag met een mes mensen aanviel op een kinderspeelplaats in een park in Annecy, is zaterdag verhoord door twee onderzoeksrechters en wordt van poging tot moord beschuldigd. Procureur Line Bonnet heeft gezegd dat hij in voorlopige hechtenis is genomen op verdenking van poging tot moord en gewapend verzet. Hij heeft geen verklaring afgelegd.

9 uur geleden