
Grote zorgen Rekenkamer om beveiliging glasvezelnetwerk Defensie
DEN HAAG (ANP) - Het is "zeer zorgelijk" dat Defensie de beveiliging van het geheime glasvezelnetwerk "onvoldoende op orde heeft" gezien de dreiging van sabotage. Dat stelt de Algemene Rekenkamer die onderzoek heeft gedaan naar het zogeheten Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN). Niet alleen Defensie, maar de hele rijksoverheid is afhankelijk van dit netwerk om te communiceren.
Dat de maatschappelijke gevolgen groot kunnen zijn als er problemen komen met het netwerk, bleek eind augustus. Ofschoon het toen ging om een fout in een softwarecode van NAFIN was de verstoring groot. Het zorgde er onder meer voor dat urenlang geen vliegtuigen konden landen en opstijgen vanaf vliegveld Eindhoven.
De Algemene Rekenkamer onderzocht het netwerk omdat de afgelopen jaren steeds meer sprake is van sabotage in Europa.
Toegang tot belangrijke netwerkruimte
Het 3500 kilometer lange staatsgeheime netwerk uit 1996 verbindt 180 locaties van Defensie met elkaar, maar ook alle ministeries, het parlement, politielocaties en meldkamers van 112. Het communicatiesysteem is economisch van Defensie (die bepaalt en betaalt) en juridisch van KPN. Het netwerk wordt zwaar beveiligd omdat het zo cruciaal is.
Maar een testteam wist toegang te krijgen tot een belangrijke netwerkruimte van het NAFIN, waar de kern van het netwerk draait. Het team had geen toestemming om de ruimte te bezoeken en dat bezoek was ook niet aangekondigd. Toch kon het naar binnen. Bij twee testen ging bij Defensie het alarm af, maar kon het team zijn werk voortzetten.
Drie problemen
De Rekenkamer ziet drie problemen. De fysieke beveiliging is op papier goed, maar in de praktijk niet op orde. Zo wordt ook het alarmsysteem dat kabels onder de grond bewaakt, onvoldoende gemonitord door Defensie. De detectie op spionage en sabotage moet beter, vindt de Rekenkamer.
Een tweede probleem is het feit dat KPN werkt met onderaannemers. Een onderaannemer werkte twee jaar lang zonder geldige autorisatie aan het netwerk. Defensie controleert de aannemers en leveranciers onvoldoende. Het veiligheidsbewustzijn moet bij alle partijen omhoog, vindt de Rekenkamer. Ook moet gekeken worden of het werk aan minder partijen kan worden uitbesteed.
Visie
Verder mist er een visie op de toekomst voor het NAFIN. Het is onduidelijk bijvoorbeeld hoe groot het mag worden en wie er gebruik van mogen maken. De onderzoekers vinden het ook opvallend dat het netwerk niet als "vitaal" is aangemerkt gezien het belang ervan.
Defensie zegt de aanbevelingen over te nemen en al te werken aan verbetering van de beveiliging.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen hebben premier Dick Schoof de rug toegekeerd toen hij zijn toespraak hield tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Ook toen PVV'er en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma vlak daarna een krans legde draaiden zij zich om. Activist Frank van der Linde had hiertoe opgeroepen, omdat hij vindt dat de dodenherdenking niet gekaapt mag worden "door extreemrechts die medeplichtig is aan de genocide in Gaza".
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Na de toespraak van premier Dick Schoof tijdens de Nationale Herdenking op de Dam riep iemand vanuit het publiek: "Schande, bloed aan je handen!" Dat hoorde een ANP-verslaggever. Ook daarna werd nog iets geroepen vanuit het publiek. Onduidelijk is wat.
2 dagen geledenSINT ANNAPAROCHIE (ANP) - Binnen enkele uren is meer dan 100.000 euro opgehaald om kinderen van een asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie toch naar pretpark de Efteling te kunnen laten gaan. Vier crowdfundingacties op GoFundMe hadden even voor 13.45 uur zaterdag samen bijna 104.000 euro ingezameld.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat inzamelingsacties om een uitje naar pretpark de Efteling voor jongeren uit een Fries asielzoekerscentrum mogelijk te maken, niet nodig zijn. Verschillende crowdfundingsacties hebben inmiddels bij elkaar tienduizenden euro's opgeleverd. Van een uitje naar de Efteling blijft geen sprake, zegt het COA.
3 dagen geledenSINT ANNAPAROCHIE (ANP) - Via meerdere crowdfundingacties is al circa 84.000 euro opgehaald om kinderen van een asielzoekerscentrum in de Friese plaats Sint Annaparochie alsnog een uitje naar pretpark de Efteling te geven. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) trok een plan daarvoor eerder terug omdat asielminister Marjolein Faber dat een snoepreisje noemde. "Geen sprake van", oordeelde ze op X.
3 dagen geleden