Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote zorgen politie en boa's: vertrouwensbreuk dreigt

Grote zorgen politie en boa's: vertrouwensbreuk dreigt

DEN HAAG (ANP) - De politie, het Openbaar Miniserie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) maken zich grote zorgen over ontevredenheid onder de bevolking. Doorgaan met handhaven kan "tot een fundamentele vertrouwensbreuk tussen politie en grote delen van de bevolking leiden", schrijven ze in een advies aan het kabinet. De politie ziet daarnaast "een meer structurele en georganiseerde ontwijking" van de coronamaatregelen. "Niet eerder in deze pandemie werd er een dusdanig maatschappelijk ongenoegen waargenomen" dan nu.

De beladen discussie over de coronamaatregelen leidt tot grote tegenstellingen. "Als gevolg hiervan lijkt de bevolking in toenemende mate de legitimiteit van de handhaving van de overgebleven maatregelen in twijfel te trekken", schrijven de handhavers aan het kabinet. De "verdieping en verbreding" van ontevredenheid in de samenleving uit zich ook in "gericht geweldgebruik tegen politie, handhaver, hulpverleners, gezagsdragers en bewindslieden", merken de politie, het OM en de boa's op.

Daarnaast staat de politie al onder druk "om de openbare orde te handhaven, demonstraties te begeleiden, illegale feesten te beëindigen en ongeregeldheden te voorkomen/bestrijden". Dit terwijl veel agenten uitvallen, "door daadwerkelijke ziekte, maar ook door quarantaine en isolatie".

Ze waarschuwen daarnaast dat de voorgenomen versoepelingen van de maatregelen "binnen het maatschappelijke sentiment" niet "zonder consequenties" teruggedraaid kunnen worden als dit toch nodig blijkt. De handhavers zijn evenwel blij als er regels worden losgelaten. Dit zal leiden "tot een positievere waardering en beleving in de maatschappij", en er zal minder weerstand zijn tegen de maatregelen die in stand blijven. Als de coronapas weer vaker wordt ingezet, moet de politie mogelijk vaker te hulp schieten in "conflictsituaties" bij het controleren van het toegangsbewijs.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Bram Altman 4 maanden geleden
Vertrouwen in Boa's heb ik nooit gehad, ex-uitkeringstrekkers die door de gemeente met een cursusje 'Bonnenprinten' en een brutale mond de straat op gestuurt worden om de kas te spekken. Waardeloos volk. Vertrouwen in de politie is sterk afgenomen sinds ik ze als SS-ers mensen zag aftuigen bij protesten tegen de coronaregels. Nee, daar krijg je geen begrip en sympathie van de burger mee.
GeelHesje 4 maanden geleden
Is er al jaren en gaat ook nooit meer goed komen. Als de politie er voor heel veel mensen alleen maar lijkt te zijn om de staatskas te helpen vullen ipv hulpvaardig en dienstbaar voor het volk te zijn dan gaat dat ook nooit meer goed komen ook. Politie agenten moeten vooral mensen en menselijk blijven en dat ook heel duidelijk kenbaar maken.
Politieke 4 maanden geleden
1e :Al 10 tallen jaren roepen ze zelf dat sommige overtredingen handhaven geen prioriteit is! 2e. Wij worden als burgers dom gehouden wat BOA's wel en niet mogen, daar maken deze gretig gebruik van. 3e Ons burgers is ons alle middelen om ons te verdedigen tegen dit soort machtsmisbruikers ontnomen. Met andere woorden het komt over als een corrupte bende, die doen wat ze zelf leuk vinden.: Burgertje pesten. Als je voor je eigen rechten wil opkomen, dan wordt je weerspannigheid of belediging of niet opvolgen van bevelen verweten, de democratie wordt door deze organisatie totaal om zeep geholpen!

Meer uit Binnenland

Niet eerder uitgezonden interview Frequin donderdagnacht op tv

HILVERSUM (ANP) - Een niet eerder uitgezonden interview met Willibrord Frequin is in de nacht van donderdag- op vrijdag om 00.10 uur te zien op NPO 1. Hij gaat er, volgens de NTR, in op de beruchte 'hoofdenaffaire’. In 1989 werd Frequin bij het KRO-programma Brandpunt ontslagen. Hij zou een aflevering over handel in lichaamsdelen in scène hebben gezet.

40 minuten geleden
Bekende Nederlanders rouwen om 'mooi mens' Willibrord Frequin

LAREN (ANP) - Op sociale media betuigen bekende Nederlanders donderdag hun medeleven aan de familie van de overleden journalist Willibrord Frequin. Ook roemen zij hem en zijn werk. Donderdag werd bekend dat de 80-jarige journalist en televisiemaker is overleden. Hij leed aan vasculair parkinsonisme en hartfalen.

41 minuten geleden
Uitbreiding koninklijke grafkelder Delft valt weer duurder uit

DELFT (ANP) - Opnieuw moet er meer geld naar de uitbreiding en herinrichting van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Door een "bouwtechnische tegenvaller" moet er 350.000 euro extra worden uitgetrokken, schrijft staatssecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer. Van dat bedrag komt 250.000 euro van het ministerie van Algemene Zaken en 100.000 euro van het Koninklijk Huis.

1 uur geleden
Journalist Willibrord Frequin (80) overleden

LAREN (ANP) - Journalist Willibrord Frequin is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan het ANP. Frequin kreeg grote bekendheid met zijn werk als verslaggever bij het KRO-programma Brandpunt. Hij is "vredig" in zijn slaap overleden en had zich "verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven".

2 uur geleden
Kasteel Den Bosch vangt per direct vluchtelingen uit Ter Apel op

DEN BOSCH (ANP) - In Kasteel Meerwijk in Den Bosch worden de komende drie maanden 75 vluchtelingen vanuit Ter Apel opvangen, heeft de gemeente bekendgemaakt. De vluchtelingen komen deze Hemelvaartsdag al.

4 uur geleden
Veel drukte op wegen naar fashion outlets

DEN HAAG (ANP) - Op deze Hemelvaartsdag is het druk op de wegen rond de zogeheten fashion outlets. Daar zitten tientallen winkels bij elkaar en worden topmerken met korting verkocht.

4 uur geleden
Yeşilgöz: bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yeşilgöz niet alle schade vergoed worden.

8 uur geleden