Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote zorgen politie en boa's: vertrouwensbreuk dreigt

Grote zorgen politie en boa's: vertrouwensbreuk dreigt

DEN HAAG (ANP) - De politie, het Openbaar Miniserie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) maken zich grote zorgen over ontevredenheid onder de bevolking. Doorgaan met handhaven kan "tot een fundamentele vertrouwensbreuk tussen politie en grote delen van de bevolking leiden", schrijven ze in een advies aan het kabinet. De politie ziet daarnaast "een meer structurele en georganiseerde ontwijking" van de coronamaatregelen. "Niet eerder in deze pandemie werd er een dusdanig maatschappelijk ongenoegen waargenomen" dan nu.

De beladen discussie over de coronamaatregelen leidt tot grote tegenstellingen. "Als gevolg hiervan lijkt de bevolking in toenemende mate de legitimiteit van de handhaving van de overgebleven maatregelen in twijfel te trekken", schrijven de handhavers aan het kabinet. De "verdieping en verbreding" van ontevredenheid in de samenleving uit zich ook in "gericht geweldgebruik tegen politie, handhaver, hulpverleners, gezagsdragers en bewindslieden", merken de politie, het OM en de boa's op.

Daarnaast staat de politie al onder druk "om de openbare orde te handhaven, demonstraties te begeleiden, illegale feesten te beëindigen en ongeregeldheden te voorkomen/bestrijden". Dit terwijl veel agenten uitvallen, "door daadwerkelijke ziekte, maar ook door quarantaine en isolatie".

Ze waarschuwen daarnaast dat de voorgenomen versoepelingen van de maatregelen "binnen het maatschappelijke sentiment" niet "zonder consequenties" teruggedraaid kunnen worden als dit toch nodig blijkt. De handhavers zijn evenwel blij als er regels worden losgelaten. Dit zal leiden "tot een positievere waardering en beleving in de maatschappij", en er zal minder weerstand zijn tegen de maatregelen die in stand blijven. Als de coronapas weer vaker wordt ingezet, moet de politie mogelijk vaker te hulp schieten in "conflictsituaties" bij het controleren van het toegangsbewijs.

Meer uit Binnenland

Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, een overleden

RHENEN (ANP) - Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

1 uur geleden
Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

7 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

9 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

14 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

16 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

16 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

16 uur geleden