Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote zorgen in Kamer over situatie in verpleeghuizen

Grote zorgen in Kamer over situatie in verpleeghuizen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de toestand in de verpleeghuizen. Het aantal mensen dat besmet raakt met het coronavirus in deze instellingen stijgt nog steeds.

"Hoe gaan we voorkomen dat verpleeghuizen een brandhaard blijven", vroeg CDA-leider Pieter Heerma in een debat over het virus. De situatie in de verpleeghuizen is "buitengewoon zorgwekkend", meent Lodewijk Asscher (PvdA).

Veel partijen willen van het kabinet weten of medewerkers van verpleeghuizen nu voldoende beschermingsmiddelen hebben. Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) is er een "grove inschattingsfout" gemaakt door het personeel van verpleeghuizen door te laten werken zonder beschermingsmiddelen.

Mondkapjes

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid deelt de zorgen over de verpleeghuizen. Sommige hebben nog steeds niet genoeg mondkapjes en andere beschermende uitrusting, merkt hij. Ook al gaan er veel meer naar die zorg dan voorheen.

Het tekort aan beschermingsmiddelen zal "zonder twijfel" een van de oorzaken zijn geweest dat het virus in de verpleeghuizen om zich heen heeft gegrepen, erkent De Jonge. "Die vraag moet je zeker ook bij de evaluatie betrekken."

Meer factoren

Maar er spelen meer factoren een rol, zegt hij. Dat het overslaan van het virus naar nieuwe verpleeghuizen tot staan gebracht, is volgens hem bijvoorbeeld te danken aan het bezoekverbod dat sinds vier weken voor verpleeghuizen geldt.

Of het kabinet met de kennis van nu hetzelfde had gedaan als indertijd, kan De Jonge niet zeggen. Er is volgens hem vanaf het begin van de crisis overleg geweest met de verpleeghuiszorg. De sector zit ook sinds een maand in het team wetenschappers dat het kabinet adviseert.

Nuances

In de oproep aan het personeel om toch te gaan werken bij ziekteverschijnselen zitten ook wel nuances, aldus de vicepremier en 'coronaminister'. De zorg zou stilstaan als iedereen thuis zou blijven bij de eerste verschijnselen. Ook wees hij erop dat ziek personeel wel de ruimte had om bijvoorbeeld diensten te ruilen.

Het sterftecijfer door het coronavirus in de verpleeghuizen is de afgelopen twee weken vervijfvoudigd. Al 967 mensen zijn overleden, zei De Jonge. Hij is wel blij dat het aantal nieuwe locaties waar besmettingen zijn aan het afvlakken is. In ongeveer 900 van de 2500 verpleeghuizen is het coronavirus vastgesteld.

Meer uit Binnenland

Nog steeds tekort aan nieuwe tandartsen, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Tandartspraktijken kampen nog steeds met een tekort aan nieuw personeel. Er gaan de komende jaren meer tandartsen met pensioen dan dat er nieuwe tandartsen instromen, meldt ABN AMRO in een rapport. Dit belemmert de groei van veel mondzorgpraktijken. Ook kunnen sommige praktijken geen opvolger vinden.

2 uur geleden
Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

8 uur geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

9 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

11 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

11 uur geleden
Vrachtwagen Defensie met militaire uitrusting deels leeggeroofd

DEN HAAG (ANP) - Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

13 uur geleden
Weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel, derde nacht op rij

TER APEL (ANP) - Voor de derde nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zondag op maandag ging het om 1949 mensen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit betekent dat het COA het maximumaantal van 2000 niet overschreed en dus geen dwangsom hoeft te betalen.

14 uur geleden