Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote woorden politiek over terugwinnen vertrouwen van burgers

Grote woorden politiek over terugwinnen vertrouwen van burgers

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet het vertrouwen van de burger terugwinnen, vindt politiek Den Haag. Onder meer het toeslagenschandaal en de gevolgen van de Groninger gaswinning hebben er bij veel burgers zo diep ingehakt, dat dit nooit meer mag gebeuren, zo is de eensgezinde mening. In de verkiezingsprogramma's worden hier veel grote woorden aan besteed. Over concrete oplossingen om de overheid beter, eerlijker en meer ten dienste van de burger te laten functioneren en om het contact tussen overheid en burger te verbeteren, zijn partijen vager. Die moeten wel leiden tot meer vertrouwen van burgers in de overheid, verwachten ze. Of op zijn minst tot herstel in dat vertrouwen.

"Regering en overheid zijn de afgelopen jaren op een groot aantal dossiers tekortgeschoten tegenover de burgers van Nederland", zo staat in het programma van Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt. De eerste prioriteit van de partij is "een grondige renovatie van het Nederlandse openbaar bestuur, om te voorkomen dat wanbeleid nieuwe slachtoffers maakt".

"De overheid heeft zich tegenover toeslagenouders en de Groningers onbehoorlijk gedragen", erkent de VVD in zijn verkiezingsprogramma. "Het onrecht dat zowel toeslagenouders als Groningers is aangedaan zetten we waar mogelijk snel recht", voegen de liberalen daaraan toe. De VVD maakte de afgelopen dertien jaar deel uit van de regering. In "onze liberale democratie moet die overheid altijd handelen vanuit rechtsstatelijkheid, dienstbaarheid, menselijkheid en de menselijke maat", vindt de VVD.

Vertrouwen

"De sociale staat van Nederland schreeuwt om herstel gebaseerd op vertrouwen, respect en solidariteit", zegt Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA). Als de overheid vertrouwen schenkt in burgers wordt volgens de partijleider de basis gelegd "om van burgers ook weer vertrouwen te krijgen."

BBB heeft het over een "diepe vertrouwenscrisis tussen burger en overheid". De PVV wil af van een "almachtige overheid die mensen vermorzelt zoals in het toeslagenschandaal" en naar een overheid die er voor haar burgers is. D66 wil dat vertrouwen weer het uitgangspunt van beleid wordt, in plaats van het huidige wantrouwen. "Een overheid die inwoners vertrouwt, legt een basis voor vertrouwen in de overheid."

Transparant

De partijen dragen ook oplossingen aan, waarvan sommige vrij concreet zijn, en andere helemaal niet. "Bij wetten en regels bevorderen we de menselijke maat. Hardvochtige effecten van wet- en regelgeving moeten we te allen tijde voorkomen", wil bijvoorbeeld de VVD. De liberalen willen ook niet meer dat mensen die onbedoeld een fout maken, meteen als fraudeur worden bestempeld. Daar zijn deze zes partijen het over eens.

Zij willen daarnaast dat de overheid nabij, dienstbaar en transparant is. Naast digitale loketten moeten burgers bijvoorbeeld altijd met hun overheidsvragen of problemen met de overheid bij een fysiek loket terechtkunnen.

Fouten erkennen

Om de (grond)rechten van mensen beter te beschermen, moeten wetten grondwettelijk worden getoetst, vinden NSC, GL-PvdA en BBB. NSC wil daartoe een constitutioneel hof oprichten. GL-PvdA en BBB vinden dat overbodig en willen deze taak toevoegen aan het werkpakket van rechters.

De overheid moet fouten erkennen, daarvan leren en fouten herstellen, vinden de zes partijen. Ook dat draagt volgens hen bij aan het herwinnen van vertrouwen. Voor kritiek en suggesties van ambtenaren en uitvoeringsorganisaties moet de overheid openstaan. Alle partijen willen tevens dat beter wordt geluisterd naar burgers. Zoals BBB het in haar verkiezingsprogramma schrijft: "De overheid moet zich niet alleen tijdens verkiezingstijd, maar ALTIJD, interesseren voor de mening en problemen van burgers."

Meer uit Politiek

Heinen blij met CPB-raming: laat ruimte voor 'rustige' begroting

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.

3 uur geleden
Tweede Kamer akkoord met miljoenensteun aan scheepsbouwer Damen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.

5 uur geleden
Kamer terug van zomerreces om steun aan scheepsbouwer Damen Naval

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.

1 dag geleden
Helft Nederlanders minder vertrouwen in politiek na val kabinet

DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.

1 dag geleden
VVD wil met fiscale maatregelen koopwoning bereikbaarder maken

DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.

2 dagen geleden
Petitie GL-PvdA tegen asielwetten ruim 110.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.

3 dagen geleden
Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

4 dagen geleden