Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote winkelketens kunnen snel open, doen niet mee aan protesten

Grote winkelketens kunnen snel open, doen niet mee aan protesten

AMSTERDAM (ANP) - Grotere winkelketens zoals IKEA, MediaMarkt, Blokker en Action kunnen open als het kabinet daarvoor toestemming geeft. Het kabinet gaat volgens bronnen de coronaregels voor winkels per aanstaande zaterdag versoepelen. Wanneer vrijdag tijdens de coronapersconferentie blijkt dat dit niet het geval is, dan gaan ze niet uit protest toch de deuren openen.

In verschillende regio's in het land hebben winkels en horeca aangekondigd zaterdag open te gaan, ongeacht de besluiten van het kabinet. Een aantal burgemeesters heeft al gezegd daar niet op te zullen handhaven.

IKEA laat weten rekening te houden met verschillende scenario's in de aanloop naar de coronapersconferentie van vrijdag. "Mochten de winkels weer open mogen zaterdag en we besluiten dat ook direct te doen, hebben we voldoende bezetting", zegt een woordvoerster. De meubelwinkel wilde niet reageren op uitgelekte maatregelen die het kabinet vrijdag mogelijk bekend zal maken. "Zodra we weten en besloten hebben wat het praktisch inhoudt voor IKEA, brengen we eerst onze medewerkers op de hoogte en vervolgens uiteraard ook onze klanten", zegt een woordvoerster.

MediaMarkt

Ook MediaMarkt zegt zaterdag gewoon open te kunnen. Er is voldoende personeel beschikbaar en ziekteverzuim is geen probleem. Het bedrijf is een voorstander van winkelen op afspraak, als dat de enige mogelijkheid is. "We hebben in april 2021 ook gewerkt met een afspraakkalender. We zijn er wel sceptisch over want onze winkels zijn zo groot dat veilig winkelen goed mogelijk is", zegt een woordvoerder.

Blokker, BCC en Intertoys, onderdeel van moederbedrijf Mirage Retail, houden rekening met alle mogelijke scenario's die vrijdag bekend kunnen worden gemaakt. "We zijn op alles voorbereid", zegt een woordvoerster.

Action kan meteen open zodra dat mag. "Vanwege click & collect zijn alle 401 winkels in bedrijf gebleven. De bezetting en bevoorrading verwachten we snel te kunnen opschroeven", zegt een woordvoerder. De keten is, door de laatste berichten, aan het testen met het online reserveren van winkelmomenten. "De exacte voorwaarden en restricties zijn natuurlijk nog niet bekend, maar de verwachting is dat we vanaf zaterdag de eerste klanten kunnen laten langskomen."

Meer uit Binnenland

Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

43 minuten geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

4 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

4 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

5 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

13 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

13 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

15 uur geleden