
Grote windmolenfabrikant Vestas waarschuwt voor vertragingen
KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Vestas, de grootste windmolenfabrikant ter wereld, waarschuwt dat problemen in de toeleveringsketen en andere logistieke uitdagingen zorgen voor vertragingen van projecten. Ook merkt het Deense concern dat de prijzen van materialen en grondstoffen flink zijn opgelopen, en dat drukt op de marges die het bedrijf maakt. Dan gaat het niet alleen om dure onderdelen van windmolens, maar ook om de gestegen energieprijzen. Daardoor moet Vestas meer kosten maken om windmolens te kunnen bouwen.
In een verklaring spreekt topman Henrik Andersen van uitdagende omstandigheden. Hij denkt dat deze situatie gedurende het jaar zal aanhouden, waardoor de financiële verwachtingen voor 2022 lager uitkomen dan anders het geval zou zijn geweest. Vestas rekent nu op 15 miljard tot 16,5 miljard euro omzet, wat door analisten over het algemeen als een tegenvaller wordt beschouwd.
De onderneming heeft het al enige tijd moeilijk door bijvoorbeeld verstoringen in de internationale scheepvaart. De ontstane tekorten voor sommige materialen komen ook doordat de vraag flink toeneemt als gevolg van het economisch herstel uit de coronacrisis.
Afgelopen jaar telden de opbrengsten op tot 15,6 miljard euro. Vestas heeft daarmee eigenlijk maar nipt aan zijn eerder al naar beneden bijgestelde voorspelling voor 2021 kunnen voldoen. De brutowinstmarge was met 3 procent zelfs beduidend lager dan de eerdere inschatting van 4 procent. Het gaat om voorlopige cijfers. Vestas komt later nog met een definitief jaarbericht.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.
3 uur geledenMAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.
4 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De omzet van industrieconcern VDL uit Eindhoven is in het afgelopen jaar flink gestegen, ondanks tekorten aan medewerkers en materialen en stijgende kosten voor onder meer lonen en energie. Het bedrijf verwacht voor volgend jaar een verdere groei.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse banken stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers bleven bezorgd over de stabiliteit van de financiële sector na de eerdere problemen bij Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse. Hoewel de rust in de bankensector de afgelopen dagen leek te zijn teruggekeerd, laaide de onrust weer op door een koersval van Deutsche Bank en stevige verliezen in de hele Europese bankensector.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De bankensector in de eurozone is stabiel. Dat is de eendrachtige boodschap van de EU-leiders na afloop van de tweede dag van hun top in Brussel, waar zij onder meer spraken over de onrust op de financiële markten. De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe en Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukken dat de Europese banken sterk zijn. "Er dreigt in de EU geen bankencrisis", zegt ook premier Mark Rutte.
5 uur geleden