Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote windmolenfabrikant Vestas waarschuwt voor vertragingen

Grote windmolenfabrikant Vestas waarschuwt voor vertragingen

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Vestas, de grootste windmolenfabrikant ter wereld, waarschuwt dat problemen in de toeleveringsketen en andere logistieke uitdagingen zorgen voor vertragingen van projecten. Ook merkt het Deense concern dat de prijzen van materialen en grondstoffen flink zijn opgelopen, en dat drukt op de marges die het bedrijf maakt. Dan gaat het niet alleen om dure onderdelen van windmolens, maar ook om de gestegen energieprijzen. Daardoor moet Vestas meer kosten maken om windmolens te kunnen bouwen.

In een verklaring spreekt topman Henrik Andersen van uitdagende omstandigheden. Hij denkt dat deze situatie gedurende het jaar zal aanhouden, waardoor de financiële verwachtingen voor 2022 lager uitkomen dan anders het geval zou zijn geweest. Vestas rekent nu op 15 miljard tot 16,5 miljard euro omzet, wat door analisten over het algemeen als een tegenvaller wordt beschouwd.

De onderneming heeft het al enige tijd moeilijk door bijvoorbeeld verstoringen in de internationale scheepvaart. De ontstane tekorten voor sommige materialen komen ook doordat de vraag flink toeneemt als gevolg van het economisch herstel uit de coronacrisis.

Afgelopen jaar telden de opbrengsten op tot 15,6 miljard euro. Vestas heeft daarmee eigenlijk maar nipt aan zijn eerder al naar beneden bijgestelde voorspelling voor 2021 kunnen voldoen. De brutowinstmarge was met 3 procent zelfs beduidend lager dan de eerdere inschatting van 4 procent. Het gaat om voorlopige cijfers. Vestas komt later nog met een definitief jaarbericht.

Meer uit Financieel

Fors meer hypotheken met NHG-garantie afgesloten

UTRECHT (ANP) - In 2023 kozen 46 procent meer woningeigenaren ervoor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten bij de aankoop van een nieuwe woning. Dat meldt NHG in het jaarverslag. De stijging ten opzichte van een jaar eerder komt volgens de organisatie doordat meer woningen onder de NHG-grens vielen en omdat beleggers door strengere overheidsregels, waaronder de verhoogde overdrachtsbelasting, nauwelijks meer huizen kochten.

10 minuten geleden
Pensioenfonds ABP steekt 420 miljoen in 1500 huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat samen met het grote vastgoedconcern Greystar zo'n 1500 huurwoningen bouwen in de Randstad en andere grote steden. De partijen steken daar 420 miljoen euro in. Het grootste pensioenfonds van Nederland wil in totaal 5 miljard euro beleggen in woningen in Nederland.

28 minuten geleden
Aandacht voor ING op Damrak na update strategie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar ING. De bank gaf voorafgaand aan zijn beleggersdag in Londen een update van de strategie. Volgens topman Steven van Rijswijk wil de bank de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent.

30 minuten geleden
Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

17 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

18 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

20 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

23 uur geleden