Grote waterstoffabriek Shell krijgt aansluiting op stroomnet
PERNIS (ANP) - Een grote waterstoffabriek van Shell op de Maasvlakte krijgt een eerste tijdelijke aansluiting op het hoogspanningsnet. Daarvoor heeft het olie- en gasconcern vrijdag een overeenkomst gesloten met netbeheerder TenneT. De fabriek met de naam Holland Hydrogen 1 is nog in aanbouw, maar door de aansluiting kunnen delen van de fabriek al op termijn gebruikmaken van de beschikbare stroom.
Daarvoor moet Shell eerst nog tien elektrolysers bouwen, die elektriciteit gebruiken om waterstof en zuurstof te splitsen. Daardoor ontstaat waterstof, zonder dat daar CO2 bij vrijkomt: de ingekochte stroom die de Holland Hydrogen 1 gebruikt, komt namelijk van een windpark op zee. De groene waterstof moet vervolgens de grote Shell-raffinaderij in Pernis gaan bevoorraden. Het vervangt daar een deel van de waterstof die met fossiele grondstoffen is gemaakt.
De bouw van de fabriek begon in 2022 en wordt naar verwachting in de tweede helft van het decennium afgerond. Volgens Shell is het de eerste grote fabriek voor hernieuwbare waterstof in Europa. Op dit moment is er op het hoogspanningsnet nog onvoldoende ruimte voor een volledige aansluiting op het hoogspanningsnet. Daarom wordt een nieuw hoogspanningsstation gebouwd dat naar verwachting eind 2026 gereed is. Uiteindelijk krijgt de waterstoffabriek een definitieve aansluiting op dit station.
Onorthodoxe oplossing
Volgens TenneT is de aansluiting wel een "onorthodoxe oplossing". Mocht de stroom in de fabriek uitvallen, dan heeft de netbeheerder geen mogelijkheid om de fabriek op een andere manier van elektriciteit te voorzien.
Volgens president-directeur Frans Everts van Shell Nederland toont de samenwerking met TenneT aan dat de energietransitie "een teamsport" is. "Met groene waterstof, elektrificatie en het afvangen en opslaan van CO2 kunnen we de Nederlandse industrie verduurzamen. Grondstoffen en producten die we allemaal elke dag gebruiken kunnen zo op schonere manier worden gemaakt."
Verduurzaam
Groene waterstof wordt gezien als belangrijk voor de verduurzaming van de industrie. De brandstof is echter nog niet in grote hoeveelheden voorradig. Zo wil Tata Steel op termijn overstappen op waterstof, na een overgangsfase waarin de staalfabriek aardgas gebruikt in plaats van steenkool.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/AFP) - Er zijn nog grote verschillen tussen China en de Europese Unie bij de gesprekken over een compromis voor de hoge Europese importheffingen op Chinese elektrische auto's. Dat meldde het Chinese ministerie van Handel na afloop van gesprekken tussen de partijen in Brussel.
45 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse winkel- en sportconcern Frasers Group heeft zijn overnamebod op het bekende handtassenmerk Mulberry verhoogd, nadat een eerder bod onlangs werd afgewezen.
1 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt Frankrijk voor een verlaging van zijn kredietwaardigheid door zorgen bij het bureau over het hoge begrotingstekort. Het vooruitzicht voor de Franse kredietbeoordeling gaat nu van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een verlaging van de Franse kredietstatus kan komen. Die status bij Fitch is nu nog AA-.
3 uur geledenBEIJING (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Chinese regering gaat speciale staatsleningen uitgeven om zo geld op te halen om de zwakke economie van China te stimuleren, door bijvoorbeeld de huizenmarkt te steunen, te helpen bij de schuldenverlichting van lokale overheden en de kredietverstrekking door banken aan te jagen. Dat meldde de Chinese minister van Financiƫn in een persconferentie. De laatste tijd kwam China al met een reeks plannen om de kwakkelende economie te helpen, onder meer door renteverlagingen.
4 uur geledenCHICAGO (ANP) - Boeing wil 17.000 banen schrappen, kondigde Boeing-topman Kelly Ortberg vrijdag aan. "Ons bedrijf bevindt zich in een moeilijke positie", verklaarde hij. Ortberg probeert het bedrijf te herstructureren, de kosten te drukken en de vliegtuigproductie te verbeteren. Die wordt geplaagd door veel vertragingen, schrijft The New York Times.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders gebruiken ook de komende herfstvakantie weer vaker om de zon op te zoeken. De populariteit van de herfstvakantie is ten opzichte van vorig jaar (plus 5 procent) iets harder gegroeid dan tijdens de rest van 2024 (plus 4 procent), meldt reisbranchevereniging ANVR. Daarmee zet de trend van de afgelopen jaren door, al blijven Nederlanders dit jaar nog iets vaker thuis dan voor de coronapandemie.
5 uur geledenCHICAGO (ANP) - Boeing wil 17.000 banen schrappen, kondigde Boeing-topman Kelly Ortberg vrijdag aan. "Ons bedrijf bevindt zich in een moeilijke positie", verklaarde hij. Ortberg probeert het bedrijf te herstructureren, de kosten te drukken en de vliegtuigproductie te verbeteren. Die wordt geplaagd door veel vertragingen, schrijft The New York Times.
10 uur geleden