Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote vraag naar computerchips goed nieuws voor Besi

Grote vraag naar computerchips goed nieuws voor Besi

DUIVEN (ANP) - Besi heeft in het tweede kwartaal volop geprofiteerd van wat de producent van assemblageapparatuur voor de chipproductie "gunstige marktomstandigheden" noemt. De wereldwijde chipproductie loopt op volle kracht om te proberen aan de enorme vraag te voldoen en dat leverde Besi ook de nodige vraag naar zijn machines op. Omzet en winst kwamen hoger uit dan het bedrijf zelf had verwacht.

De omzet in de maanden april tot en met juni bedroeg 226,1 miljoen euro, meer dan de helft hoger dan in het eerste kwartaal. Dat leidde voor Besi tot een winst van 93,5 miljoen euro, 2,5 keer zo veel als in het voorgaande kwartaal. De groei zat in vrijwel alle markten en in alle regio's, maar met name producenten van chips voor mobiele apparaten zoals telefoons wisten Besi te vinden.

Het orderboek zit met ruim 200 miljoen euro wat minder vol dan aan het einde van de eerste periode. Wel is dat haast dubbel zo veel als een jaar geleden.

Gebruikelijke seizoensinvloeden

Voor het lopende kwartaal rekent Besi op een iets lagere omzet dan in de tweede periode. Dat hangt volgens het bedrijf samen met gebruikelijke seizoensinvloeden. Ook is het bedrijf dan ietsje minder winstgevend. In het tweede kwartaal was de winstmarge aan de hoge kant omdat er producten werden verkocht waar Besi meer aan verdient, maar er ook zeer efficiënt werd geproduceerd. Ook kostenbesparingen hielpen daarbij.

Besi zag het beschikbare geld groeien naar meer dan 200 miljoen euro, ondanks de forse investeringen die het bedrijf doet om verder te groeien. Daarom geeft het bedrijf nog eens 60 miljoen euro uit aan de inkoop van eigen aandelen, waarmee het aandeelhouders wil belonen.

Meer uit Financieel

Huren corporatiewoningen stijgen gemiddeld 2,4 procent

DEN HAAG (ANP) - Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

40 minuten geleden
NN Group en Aegon in kopgroep AEX, Besi opnieuw bij dalers

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en Aegon behoorden donderdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Een positief analistenrapport van investeringsbank RBC, waarin de twee bedrijven als favorieten in de Benelux werden bestempeld, wakkerde de kooplust bij beleggers aan. Chipbedrijf Besi ging daarentegen opnieuw omlaag na de forse koersval een dag eerder.

1 uur geleden
Consumenten klagen bij EU over cryptoreclames op sociale media

BRUSSEL (ANP/RTR) - Socialemediaplatformen als Instagram, YouTube, TikTok en Twitter kunnen mogelijk te maken krijgen met strengere regelgeving voor advertentie over cryptovaluta. De Europese consumentengroep BEUC heeft namelijk een klacht ingediend bij de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten over de misleidende promotie van digitale munten als bitcoin en ether op de onlineplatformen.

1 uur geleden
Ondernemingsraad wacht met kort geding na toezegging Nedcar

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van Nedcar heeft een aangekondigd kort geding tegen eigenaar VDL van de autofabriek in Born in de pauzestand gezet. Dat gebeurde nadat VDL inzage had beloofd in door de or gevraagde stukken, zij het onder strenge voorwaarden.

1 uur geleden
Ruim half miljoen euro boete voor aandelenbroker BinckBank

AMSTERDAM (ANP) - Aandelenbroker BinckBank heeft een boete van 530.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het platform, dat inmiddels onderdeel is van het Deense Saxo Bank en ook die naam gebruikt, deed jarenlang niet genoeg om te bepalen of klanten wel genoeg kennis hadden om in geavanceerde financiële producten te handelen.

2 uur geleden
Herziene cijfers Eurostat: economie eurozone in recessie

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht in een recessie beland. Volgens herziene cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat kromp de economie van het eurogebied met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook wordt nu een krimp van 0,1 procent voor het vierde kwartaal van 2022 gemeld door het statistiekbureau.

2 uur geleden
Inspectie treedt met boete op tegen bagageafhandelaars Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten, bijvoorbeeld door de inzet van tilhulpen. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.

2 uur geleden