
Grote techbedrijven stijgen, olie omlaag op verdeeld Wall Street
NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven werden dinsdag hoger gezet op de aandelenbeurzen in New York. De vijf waardevolste ondernemingen, Apple, Microsoft, Google-moeder Alphabet, Amazon en Tesla stegen tot 4,4 procent. Daarmee trokken ze de Nasdaq na een minder start ruimschoots in de plus. Ook de brede S&P 500 eindigde in het groen, maar de Dow-Jonesindex verloor, mede vanwege angst voor recessie die de beurzen in hun greep hield.
Die recessieangst was ook te merken aan de prijs van olie. Als de economie krimpt is er minder vraag naar olie. Een vat Amerikaanse olie werd 8,1 procent goedkoper op 99,70 dollar. Brentolie werd 9,2 procent minder waard op 103,03 dollar per vat.
Tesla steeg 2,6 procent. De fabrikant van elektrische auto's liet afgelopen weekeinde weten in het tweede kwartaal minder auto's te hebben geleverd dan in het eerste kwartaal. Het bedrijf kampte vooral met de gevolgen van de corona-uitbraak in China en de maatregelen die het Aziatische land nam om verspreiding van het virus in te dammen. Dat zorgde voor minder productie in de Chinese fabriek van Tesla.
Koersdip
De stemming op Wall Street, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, was aan het begin van de dag ronduit negatief, maar uiteindelijk werd veel van de vroege koersdip goedgemaakt. De Dow-Jonesindex eindige 0,4 procent lager op 30.967,82 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 0,2 procent omhoog naar 3831,39 punten. Techbeurs Nasdaq dikte 1,8 procent aan tot 11.322,24 punten.
Biotechbedrijf BioNTech steeg 2,2 procent ondanks een claim van branchegenoot CureVac (min 1,1 procent). CureVac meent dat BioNTech bij de ontwikkeling van zijn coronavaccin inbreuk heeft gemaakt op de onderzoeksresultaten van CureVac rond de mrna-techniek. BioNTech verwacht dat de opbrengst van het vaccin het bedrijf dit jaar tussen de 13 miljard en 17 miljard euro oplevert.
ExxonMobil
ExxonMobil werd 3,5 procent lager gezet. Het olieconcern liet vrijdag weten dat de winst in het afgelopen kwartaal mogelijk is opgelopen tot 18 miljard dollar als gevolg van de hogere energieprijzen. Branchegenoot Chevron werd 2,6 procent lager gezet. Occidental Petroleum daalde 2,2 procent. Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van beursmiljardair Warren Buffett, heeft het belang in de olieproducent verder uitgebreid tot ruim 17 procent.
De euro zakte tot het laagste niveau in twintig jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar door de vrees voor een recessie in de eurozone. De eenheidsmunt was 1,0265 dollar waard, tegenover 1,0245 dollar bij het slot van de Europese beurzen.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
6 minuten geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
1 uur geledenMENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.
4 uur geleden