Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote steden maken zich zorgen over omstandigheden nieuwbouw

Grote steden maken zich zorgen over omstandigheden nieuwbouw

DEN HAAG (ANP) - De huidige omstandigheden in de nieuwbouwsector leiden tot zorgen in de grote steden, die vanwege de woningnood grote ambities hebben. "Maak van de wooncrisis geen bouwcrisis", zegt een woordvoerster van de Amsterdamse wethouder Reinier van Dantzig (woningbouw). In de hoofdstad en Rotterdam lopen nieuwbouwprojecten vertraging op, In Utrecht en Den Haag is sprake van uitstel.

Amsterdam streeft ernaar jaarlijks 7500 woningen te bouwen. "Maar door stijgende bouwkosten, de stijgende rente en personeelsschaarste is dat geen zekerheid", aldus de woordvoerster. Projecten vallen op dit moment nog niet stil, maar lopen wel vertraging op.

Het effect van stijgende bouwkosten en hogere hypotheekrentes ziet ook Utrecht. "In het voorjaar van 2022 verwachtten we nog dat er met de bouw van 1300 woningen gestart kon worden in 2022, in het najaar hebben we die verwachting teruggebracht naar 1000", laat een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk weten, die de meest recente cijfers nog niet kan geven. In Utrecht worden ook minder nieuwbouwwoningen verkocht. "Dit heeft te maken met de dalende prijzen, die vaak in nieuwbouw nog niet zijn verwerkt, en gebrek aan vertrouwen bij kopers."

Terughoudendheid

Den Haag merkt dat er in de sector veel zorgen zijn over de huidige omstandigheden. "Op dit moment zijn enkele projecten met grote bouwprogramma's vergund, waarbij de initiatiefnemer nog niet kan aanvangen met de bouw als gevolg van terughoudendheid van marktpartijen", zegt een woordvoerder van wethouder Robert van Asten (stedelijke ontwikkeling). De actuele woningbouwsituatie vraagt volgens hem om samenwerking met en vertrouwen tussen gemeente en marktpartijen.

Rotterdam laat weten dat nieuwbouwprojecten op dit moment vertraging oplopen. "We zijn we per project aan het inventariseren wat hiervan de redenen zijn", zegt een woordvoerster van wethouder Chantal Zeegers (bouwen en wonen). "We sluiten niet uit dat projecten worden uitgesteld of stilgelegd." Volgens de woordvoerster zijn in de Maasstad mensen terughoudender bij het kopen van een nieuwbouwhuis, waardoor het soms langer duurt voordat het voorverkooppercentage wordt gehaald en de bouw kan beginnen.

De steden zien ook een rol voor het Rijk. "Het Rijk zal hierin ook zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, we zitten in een crisis en hiervoor moeten crisismaatregelen genomen worden", aldus de woordvoerster van Amsterdam. "Het zou heel goed zijn om bijvoorbeeld de btw voor de bouw te verlagen." Volgens de hoofdstad moeten ontwikkelaars er bovendien op kunnen vertrouwen dat ze "aan het einde van de rit hun geld terugkrijgen". "Anders gaan ze niet bouwen."

Meer uit Politiek

Rutte vindt dat premierschap niet te groot moet worden gemaakt

NIEUWEGEIN (ANP) - Het premierschap moet niet te groot worden gemaakt, zei demissionair premier Mark Rutte in de wandelgangen van het VVD-congres. Hij ging niet in op vragen van de pers over wie de premier moet worden in het nieuwe kabinet van de liberalen met PVV, NSC en BBB. "Ik ga daar helemaal niets over zeggen."

15 uur geleden
Dijkstra hoopt dat nieuw kabinet oog houdt voor vrouwengezondheid

UTRECHT (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra roept het nieuwe kabinet op om oog te blijven houden voor vrouwengezondheid. Daarbij moet breder worden gekeken dan naar zorg alleen, zei Dijkstra op de eerste editie van de Dag van de Vrouwengezondheid in Utrecht.

19 uur geleden
Yeşilgöz wilde persoonlijk geen samenwerking met PVV, NSC, BBB

NIEUWEGEIN (ANP) - VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelingen voor een nieuw kabinet met PVV, NSC en BBB "echt zwaar" waren. "Maar het is gelukt. Niet omdat ik deze samenwerking persoonlijk graag wilde, dat is niet aan de orde", zei ze tijdens haar toespraak op de algemene ledenvergadering van de liberalen in Nieuwegein.

19 uur geleden
Man die Baudet sloeg in België komt niet voor de rechter

GENT (ANP) - De Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, hoeft volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad niet voor de rechter te verschijnen. De 33-jarige man krijgt wel een waarschuwing en mag de komende tijd geen andere strafbare feiten plegen.

22 uur geleden
Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet houdt vast aan zijn eigen wetsvoorstel om het regime in de zwaarst bewaakte gevangenissen aan te scherpen. Daarin staan maatregelen die moeten tegengaan dat criminelen vanuit hun cel alsnog illegale activiteiten kunnen voortzetten, zoals nu soms gebeurt. De Tweede Kamer vond de aanscherping niet ver genoeg gaan en had op enkele punten nog wijzigingen ingediend en aangenomen. Maar die toevoegingen zijn volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in strijd met de Grondwet en Europees recht.

1 dag geleden
Doorzoeking bij Van Strien na aangifte universiteit

ARCEN (ANP) - De woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien wordt doorzocht door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Het Functioneel Parket bevestigt dat er doorzoekingen plaatsvinden, maar wil niet zeggen dat het gaat om het huis van Van Strien in het Limburgse Arcen. Volgens kadastrale gegevens staat de woning waar de doorzoeking plaatsvindt op naam van Van Strien.

1 dag geleden
Ministers: techbedrijven moeten optreden tegen deepfakes politici

DEN HAAG (ANP) - De mogelijkheid dat op internet deepfakes - nepbeelden - van politici verschijnen om valse informatie te verspreiden en te manipuleren, leidt tot zorgen bij bewindslieden. De demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) wijzen niet alleen op regelgeving hiertegen maar vinden ook dat sociale mediabedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij zouden verdachte beelden niet moeten plaatsen en als er onechte beelden circuleren, die snel weghalen, zegt Yeşilgöz. De Jonge denkt dat producenten van desinformatie harder moeten worden aangepakt.

1 dag geleden