Grote steden maken zich zorgen over flexwerkers
ROTTERDAM (ANP) - De wethouders in Rotterdam en Amsterdam maken zich grote zorgen over de positie van flexwerkers in deze coronacrisis. Zo is het aantal aanvragen voor een reguliere bijstandsuitkering in Amsterdam vier keer hoger dan normaal en in Rotterdam is in één week tijd sprake van bijna een verdrievoudiging.
De Rotterdamse wethouder voor Werk en Inkomen Richard Moti vindt dat de tijdelijke NOW-regeling voor tegemoetkoming in de loonkosten ook zou moeten gelden voor flexwerkers die vanwege de coronacrisis massaal worden ontslagen. Op deze regeling kunnen ondernemers in de huidige crisistijd een beroep doen. "Veel flexwerkers hebben geen recht op een WW-uitkering omdat ze vaak geen aansluitend werk hebben gehad", aldus Moti. "Zij moeten daarom noodgedwongen een beroep doen op de bijstand. Ik wil minister Koolmees oproepen om de NOW-regeling niet alleen beschikbaar te stellen voor bedrijven maar ook voor deze werknemers die inmiddels al ontslagen zijn."
Moti voorziet dat veel reguliere bijstandsaanvragen van flexwerkers zullen worden afgewezen omdat ze vermogen of partnerinkomen hebben. "Dat betekent dat zij buiten de boot dreigen te vallen, terwijl hun inkomensverlies groot is. Om dat te voorkomen is het cruciaal en rechtvaardig dat ook deze groep mensen toegang krijgt tot dit noodpakket", aldus Moti. Volgens hem zijn er op dit moment circa 2 miljoen flexwerkers, los van de 1 miljoen zzp’ers.
"Het is glashelder dat we iets moeten doen voor deze mensen", zegt ook de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken). Het liefst had de GroenLinks-wethouder een ontslagverbod gezien. Het beschikbaar maken van de NOW-regeling voor deze groep, zoals Rotterdam bepleit, ziet Groot Wassink niet als een oplossing. Hij denkt eerder aan het versoepelen van de Participatiewet. "Door bijvoorbeeld de partner- en vermogenstoets tijdelijk buiten werking te stellen als iemand kan aantonen dat hij is ontslagen vanwege de coronacrisis."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Bijna vierhonderd projecten hebben de afgelopen tien jaar subsidies ontvangen uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) voor innovaties rond vermindering van energieverbruik en uitstoot. Met behulp van die subsidies investeerden Nederlandse bedrijven in die periode voor circa 1,76 miljard euro in innovaties. Het grootste deel van de deelnemende bedrijven, ruim 60 procent, behoorde tot het midden- en kleinbedrijf.
7 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Het pensioenstelsel van Nederland is opnieuw het beste van de wereld. Dat vinden het Amerikaanse adviesbureau Mercer en beleggersorganisatie CFA Institute, die 48 stelsels met elkaar hebben vergeleken.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ook in 2025 stijgen de huizenprijzen verder, al zwakt de groei iets af vergeleken met dit jaar, verwachten economen van ABN AMRO. In hun rapport over de woningmarkt voorspellen zij een prijsstijging van koopwoningen van 8,5 procent in 2024 en 7 procent in 2025. Daarmee zijn de eerdere ramingen van de bank, stijgingen van 7,5 procent dit jaar en 5 procent volgend jaar, naar boven bijgesteld.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Nvidia was maandag een van de stijgers op een positief gestemd Wall Street. De belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld heeft zorgen van beleggers over vertraagde producten en groeivooruitzichten op de lange termijn weggenomen. Het aandeel steeg 2,4 procent op de beurzen in New York naar het hoogste niveau ooit.
4 uur geledenSEATTLE (ANP/RTR) - De Amerikaanse onderminister voor Arbeid is in Seattle om te praten over de grote staking bij Boeing die nu al ongeveer een maand duurt en het massa-ontslag dat de vliegtuigbouwer heeft aangekondigd. Onderminister Julie Su probeert een einde te maken aan het loonconflict door te praten met Boeing en de vakbond IAM.
5 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk is niet van plan in navolging van Brussel de importtarieven op elektrische auto's uit China te verhogen. Dit stelt de Britse handelsminister Jonathan Reynolds.
6 uur geledenHANNOVER (ANP/DPA) - Vier Duitse deelstaten hebben autobouwer Volkswagen in een gezamenlijke brief opgeroepen geen fabrieken in Duitsland te sluiten. Het gaat om de deelstaten Nedersaksen, Saksen, Hessen en Berlijn. Volkswagen kampt naar eigen zeggen met overcapaciteit en moeilijke marktomstandigheden en zou daarom voor het eerst in zijn geschiedenis fabrieken van het merk in eigen land kunnen sluiten.
7 uur geleden