Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote Nederlandse pensioenfondsen staan er beter voor

Grote Nederlandse pensioenfondsen staan er beter voor

ROTTERDAM (ANP) - De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in februari beter voor komen te staan. Bij ambtenarenfonds ABP is de zogeheten beleidsdekkingsgraad zelfs opgelopen tot 105 procent. Wat dit precies betekent voor de mogelijkheid om in de toekomst de pensioenen te verhogen, is evenwel onduidelijk. Onderzoeksbureau Aon meldde onlangs al dat de oorlog in Oekraïne reden kan zijn voor zorgen bij de fondsen.

Dat de graadmeter bij ABP op 105 procent uitkomt, betekent dat het grootste fonds van Nederland voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen 1,05 euro in kas heeft. De verbetering is waarschijnlijk vooral te danken aan de oplopende rentes op de financiële markten.

Met het oog op een mogelijke versoepeling van de regels lijkt dit goed nieuws. "Vanaf 1 juli dit jaar zal de minimale beleidsdekkingsgraad waarbij we mogen verhogen zeer waarschijnlijk dalen van 110 procent naar 105 procent", stelde voorzitter Harmen van Wijnen van het uitvoerend bestuur van ABP nog in januari. "Zodra we de pensioenen mogen verhogen is het onze intentie dit te doen. We onderzoeken vanaf welke datum we dit kunnen uitvoeren, mocht de beleidsdekkingsgraad in de loop van dit jaar boven de 105 procent uitkomen."

Ook bij zorgfonds PFZW en metaalfondsen PMT en PME gingen de graadmeters vorige maand omhoog, naar respectievelijk bijna 102, ruim 102 en dik 104 procent. Daar kwam de beleidsdekkingsgraad dus nog niet boven de 105 procent uit, waardoor pensioenverhogingen er nog iets verder weg lijken.

Maar het gaat sowieso maar om cijfers per eind februari. Sindsdien waren er al flinke verliezen op de aandelenbeurzen. Deskundigen van Aon wezen er begin deze maand verder op dat de oorlog momenteel zorgt voor hogere prijzen voor energie en grondstoffen. Dat zou de aandelenkoersen volgens het onderzoeksbureau ook de komende periode zwaar onder druk kunnen zetten. De winst uit februari staat dus alweer op het spel.

Meer uit Financieel

LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

1 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

2 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

2 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

2 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

3 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

3 uur geleden
Philip Morris verhoogt winstverwachting door vraag nicotinezakjes

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld vanwege een sterke vraag naar zijn populaire Zyn-nicotinezakjes. Het concern verwacht jaarlijks tot 580 miljoen van deze blikjes met nicotinezakjes te verkopen, eerder ging het uit van een jaarlijkse verkoop van 560 miljoen.

3 uur geleden