Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote Markt in Groningen volgelopen voor demonstratie

Grote Markt in Groningen volgelopen voor demonstratie

GRONINGEN (ANP) - De Grote Markt in Groningen is dinsdagavond volgelopen voor de demonstratie tegen politiegeweld tegen zwarte mensen in de VS. Naar schatting achthonderd betogers verzamelden zich op het plein. De afstandsregels worden over het algemeen goed nageleefd en iedereen draagt een mondkapje, iets wat ook werd verplicht.

De gemeente sprak eerder met de organisatie van de demonstratie af dat er maximaal achthonderd mensen welkom zijn. Om aan de afstandsregels te kunnen voldoen, kan er niemand meer bij het op plein. Ook in de straten rondom de Grote Markt hebben mensen zich verzameld. Veel politieagenten, beveiligers en handhavers zijn op de been.

Op het plein zijn honderden kruisjes aangebracht, die de plekken aangeven waar betogers kunnen zitten. Veel van hen hebben borden bij zich met teksten als 'I can't breathe' en 'black lives matter'. De demonstratie is een initiatief van Actiegroep Black Ladies Of Groningen (BLOG).

Dood van George Floyd

Op verschillende plekken in de wereld gaan mensen de straat op. Aanleiding is de dood van een 46-jarige zwarte verdachte George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn hardhandige aanhouding door blanke agenten is gefilmd en ontketende enorme verontwaardiging.

Niet alleen in Groningen, maar ook op het Malieveld in Den Haag wordt dinsdagavond geprotesteerd.

Meer uit Binnenland

OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

20 minuten geleden
Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".

23 minuten geleden
Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

36 minuten geleden
Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.

58 minuten geleden
Kabinet: sturen reddingsboten naar Oekraïne serieuze optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil Oekraïne hulp bieden na de verwoesting van de Kachovka-dam nabij Cherson. Het sturen van reddingsboten is een "serieuze optie", laat een woordvoerder van minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten.

1 uur geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

1 uur geleden
Artsen richten netwerk op om zorg voor vulva's te verbeteren

ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.

1 uur geleden