Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote maatschappelijke druk ging vooraf aan fossiele stop ABP

Grote maatschappelijke druk ging vooraf aan fossiele stop ABP

HEERLEN (ANP/BLOOMBERG) - Pensioenfonds ABP heeft voorafgaand aan het besluit te stoppen met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen "heel veel brieven en telefoontjes" gekregen van pensioendeelnemers en personeel. Dat zegt ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann in een toelichting. Grote investeerders als pensioenfondsen en grote vermogensbeheerders ervaren al jaren grote druk om hun beleggingsbeleid versneld te vergroenen. Een milieuorganisatie als Greenpeace reageert daarom positief op de stap.

Wortmann ging in gesprek met journalisten niet in op de inhoud van de vele klachten aan het adres van het fonds. Wel benadrukte ze dat het ABP te weinig verwachtingen heeft dat er op de oude weg de komende jaren iets bereikt kan worden bij olie- en gasproducenten. Op basis van de gesprekken met pensioendeelnemers en klimaatrapporten concludeert het fonds dat nu het moment is om van koers te wijzigen, aldus Wortmann.

Op de vraag of het ABP nu ook andere grote pensioenfondsen gaat aansporen stappen te zetten om helemaal niet meer in fossiele brandstofproducenten te beleggen zei Wortmann dat ze hoopt "een inspiratie te zijn voor andere fondsen". "We zullen allemaal een stap moeten zetten." Komend jaar scherpt het ABP de beleggingscriteria verder aan. "We zijn de afgelopen jaren terecht aangesproken op de belofte die bedrijven hebben gedaan om te vergroenen. We willen concreter laten zien in ons beleid waar de ondergrens ligt", zei Wortmann daarover.

Vermogen

Greenpeace zegt in een reactie op het besluit dat de stap van het ABP "ontzettend belangrijk is" en "opnieuw duidelijk maakt dat de tijd van kolen, olie en gas voorbijgaat", zegt Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland. "We verwachten deze stap ook van andere financiers, grote vervuilers en overheden", aldus Oulahsen. Ook vakbond FNV reageert positief op het besluit.

ABP is niet de enige grote partij die gehoor geeft aan de maatschappelijke druk om met een duurzamer beleggingsbeleid te komen, al zijn de stappen waarvoor organisaties kiezen niet overal hetzelfde. De Londense vermogensinvesteerder Fidelity International, net als ABP goed voor honderden miljarden aan beheerd vermogen, kondigde dinsdag aan tegen 2030 de CO2-uitstoot van zijn portfolio met de helft te willen verminderen. Fidelity zegt daarbij samen te willen blijven werken met de bedrijven waarin het belegt om de uitstoot van CO2 te verlagen. Pas als bedrijven er niet in slagen binnen drie jaar tijd te vergroenen, stoot Fidelity zo'n organisatie af.

Meer uit Financieel

IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economie├źn zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

28 minuten geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

54 minuten geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

1 uur geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

2 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

2 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

2 uur geleden
Aandacht voor kwartaalcijfers KPN en ASMI op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van telecomconcern KPN en chipbedrijf ASMI. KPN zag de omzet in het tweede kwartaal stijgen. Ook de nettowinst nam toe. Topman Joost Farwerck verklaarde erop te vertrouwen de vooruitzichten voor het hele jaar te zullen realiseren en op koers te liggen om de doelen voor de middellange termijn waar te maken.

3 uur geleden