Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote kweker groenteplantjes sluit de deuren om dure energie

Grote kweker groenteplantjes sluit de deuren om dure energie

BLEISWIJK (ANP) - De Zuid-Hollandse kweker van groenteplantjes Plantise beëindigt zijn activiteiten in Nederland omdat de energiekosten te hoog zijn geworden. Volgens algemeen directeur Marco Vermeulen verlaat eind maart de laatste medewerker het bedrijf, dat ruim tweehonderd vaste werknemers heeft en met zo'n vierhonderd uitzendkrachten werkt.

Plantise laat zaadjes uitgroeien tot bijvoorbeeld kleine tomaten-, komkommer- of paprikaplantjes waar telers verder mee produceren. Het bedrijf laat die zaden ontkiemen in de donkerste maanden van het jaar, tussen december en maart, dus is er veel energie nodig. Doordat die kosten vertienvoudigden, kwam het bedrijf in de betalingsproblemen.

Vermeulen wijst ook op de hogere inkoopkosten voor onder andere kunstmest die de financiële nood verergerden. Hij kiest ervoor om het bedrijf "gestructureerd" te beëindigen, zodat werknemers nog gebruik kunnen maken van een transitievergoeding. Bij een faillissement zou dat niet mogelijk zijn geweest. "Dat zou ik slecht leiderschap vinden", zegt Vermeulen. Met vakbonden en de ondernemingsraad voert Plantise gesprekken over de afwikkeling van de sluiting.

Plantise heeft zo'n 15 procent van de Nederlandse opkweekmarkt in handen en levert jaarlijks zo'n 40 miljoen plantjes. "Als je bedenkt dat een teler per plant 60 kilo tomaten, 30 kilo paprika en 30 kilo komkommer produceert, dan zie je hoeveel productie elders ondergebracht moet worden", zegt Vermeulen over de impact van de bedrijfsbeëindiging. Het bedrijf heeft ook nog activiteiten in Hongarije, Frankrijk, Zuid-Afrika, Tunesië, Algerije en de Filipijnen.

Meer uit Financieel

Koers Tesla verder omlaag terwijl details reorganisatie vrijkomen

NEW YORK (ANP) - Tesla heeft zijn beurskoers op Wall Street woensdag verder zien slinken, terwijl er meer details naar buiten kwamen van de grote reorganisatie bij het Amerikaanse autoconcern. Beleggers zetten het aandeel dik 1 procent lager. De fabrikant van elektrische auto's verloor de afgelopen twee dagen al ruim 8 procent aan beurswaarde, nadat Tesla had aangekondigd wereldwijd ruim 10 procent van de banen te willen schrappen.

4 uur geleden
Vliegvelden moeten mogelijk krimpen na stikstofvonnissen

ARNHEM (ANP) - De Nederlandse overheid moet van de rechter "passende maatregelen" nemen tegen overmatige stikstofuitstoot van Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. "Dat betekent krimpen", maakt voorzitter Alfred Blokhuizen van actiegroep SchipholWatch op uit nieuwe vonnissen van de rechtbank Gelderland die mogelijk grote gevolgen kunnen hebben.

4 uur geleden
Socials mogen gebruikers niet dwingen zich te laten volgen

DEN HAAG (ANP) - Sociale mediabedrijven, zoals Facebook en Instagram, mogen hun gebruikers niet dwingen zich te laten volgen op internet in ruil voor toegang tot die platforms. Dat stellen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de andere privacytoezichthouders in Europa, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB).

5 uur geleden
Vakbonden kondigen stakingen aan in metaalsector

UTRECHT (ANP) - De vakbonden kondigen stakingen aan bij kleinere metaal- en techniekbedrijven na het stuklopen van cao-onderhandelingen. Daarmee zijn er opnieuw stakingen op komst in de metaalsector, waarin vaker flink wordt gestaakt.

8 uur geleden
ASML hard omlaag op Damrak na teleurstellend kwartaalbericht

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. Beleggers zetten het aandeel, een zwaargewicht in hoofdgraadmeter AEX, bijna 7 procent lager na een teleurstellend kwartaalbericht. Ook de resultaten van navigatiespecialist TomTom en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway werden slecht ontvangen.

9 uur geleden
Alaska Airlines houdt alle vliegtuigen aan grond na melding FAA

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Alaska Airlines houdt al zijn vliegtuigen in de Verenigde Staten tijdelijk aan de grond na een oproep van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

9 uur geleden
Meatable vindt conservatieve weerstand tegen labvlees erbij horen

LEIDEN (ANP) - Weerstand van conservatieve politici tegen vlees uit een laboratorium hoort volgens Meatable-topman Krijn De Nood bij grote technologische doorbraken. De regering van de rechts-conservatieve premier Giorgia Meloni voerde in Italië een wet in die de verkoop van 'gecultiveerd' vlees moet voorkomen. Ook in de Verenigde Staten lopen Republikeinse politici te hoop tegen vlees dat niet van geslachte dieren afkomstig is. "Dat soort dynamiek zie je bij iedere grote technologiedoorbraak", zegt De Nood.

9 uur geleden