
'Grote koffiebedrijven scoren slecht op milieu en mensenrechten'
DEN HAAG (ANP) - Grote koffiebedrijven boeken nog geen echte vooruitgang op het gebied van mensenrechten en milieu. Ook rapporteren ze nog niet open genoeg over de productie, handel en consumptie van koffie. Intussen zet de coronacrisis de koffiesector steeds verder onder druk. Dat valt op te maken uit de Koffie Barometer 2021.
Volgens de barometer, gepubliceerd door ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, natuurorganisatie Conservation International en mensenrechtenorganisaties Oxfam België en Hivos, staan koffieboeren vanwege de te lage koffieprijs onder continue druk om kosten te besparen, met name op arbeid en milieu. Daardoor kunnen de doelen van het klimaatakkoord van Parijs niet worden gehaald. Ook staat de lage koffieprijs in "schril contrast" met de miljardenomzet van koffiebedrijven zoals Nestlé, JDE Peet's en Starbucks.
De coronacrisis verergert de bestaande problemen. Het sluiten van kantoren en de horeca als gevolg van de pandemie zorgde vorig jaar voor een productieoverschot van 1 miljoen zakken koffiebonen, meldt het rapport. Hoewel de thuisconsumptie van koffie groeide, verwachten de organisaties voor 2021 opnieuw een tegenvallende koffieconsumptie. Door de coronacrisis, die zorgde voor problemen in de logistiek en internationale handel, werd het afgelopen jaar in Europa, de Verenigde Staten en Japan al minder koffie geïmporteerd. Ook dit jaar zal de koffieprijs door de mindere consumptie en overschotten niet herstellen, zo klinkt het.
Verder voldoet een groter deel van de koffie niet aan bestaande duurzaamheidsnormen. Die zijn vrijwillig, waardoor sommige bedrijven ze omzeilen en hun eigen normen opstellen. De organisaties willen dat de al bestaande samenwerkingsverbanden tussen koffiebedrijven bindende regels krijgen, maar ook dat er "robuuste mechanismen" komen "die veel grotere investeringen mogelijk maken".
De tien grootste koffiebedrijven ter wereld branden samen 35 procent van alle koffie, aldus de organisaties. De wereldwijde koffie-omzet was in 2019 naar schatting 45 miljard euro. Die wordt voor het overgrote deel in Europa en de VS geboekt.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/RTR) - De Europese Unie gaat farmaceutische bedrijven houden aan hun contracten voor de levering van coronavaccins. Dat heeft EU-president Charles Michel gezegd. Pfizer liet vorige week weten dat de levering vertraging oploopt. Ook zal de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie kleiner uitvallen dan in eerste instantie was verwacht.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vastgoedbedrijven kunnen meer doen om hun verhuurders, zoals winkeliers, te helpen in de moeilijke coronatijd. Er gebeurt al veel maar het gaat soms nog niet goed, zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) zondag in WNL. Ze riep de verhuurders op de huren tijdelijk te verlagen, uit te stellen of eventueel deels kwijt te schelden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen, mogen toch een alternatief sneltestprotocol toepassen voor de bemanning. Ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben daar op basis van een positief advies van het OMT mee ingestemd. Dat betekent onder meer dat KLM lange vluchten kan blijven uitvoeren, zonder dat de maatschappij het risico loopt dat crewleden in het buitenland moeten achterblijven.
15 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt zaterdag vooralsnog langeafstandsvluchten. Het gaat onder meer om vluchten naar de Nederlandse Antillen, Canada, de Verenigde Staten, India en Mexico, aldus het vluchtschema op de website van Schiphol.
1 dag geledenANCHORAGE (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse olieconcern ExxonMobil stopt met de sponsoring van de beroemde jaarlijkse sledehondenrace Iditarod Trail Sled Dog Race in Alaska na kritiek van dierenactivisten. Daarmee verliest Iditarod een van zijn grootste zakelijke sponsoren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL gaat ook voor uitzendkrachten een "mooie" extra vergoeding regelen als teken van waardering voor het harde werk van de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis. Eerder op de dag riep vakbond FNV nog op tot een coronabonus voor uitzendkrachten van 250 euro, net als die voor vaste werknemers.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De installatiebranche, waarin ongeveer 150.000 vakmensen werkzaam zijn, zit te springen om nieuw personeel. Volgens Techniek Nederland is er op dit moment een tekort van 20.000 installateurs. "Dat tekort groeit binnen drie tot vijf jaar naar 40.000 mensen als er helemaal niets gebeurt", zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland tegen De Telegraaf.
1 dag geleden
0 reacties
Om te reageren moet je eerst even inloggen.