Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Grote kans dat Airbnb servicekosten moet terugbetalen'

'Grote kans dat Airbnb servicekosten moet terugbetalen'

DEN HAAG (ANP) - De kans dat Airbnb flink in de buidel moet tasten om aan Nederlandse huurders servicekosten terug te betalen, is na een advies aan de Hoge Raad aanzienlijk gegroeid. Dat stelt de Consumentenbond na bestudering van een zaak bij de hoogste civiele rechter rond Booking.com.

Booking.com ligt al jaren in de clinch met de stichting die de pensioenen voor werknemers in de reisbranche regelt. Volgens deze stichting moet ook het online boekingsplatform deelnemen aan dit pensioenfonds, omdat het bedrijf in feite als reisagent optreedt. Booking.com protesteert daar tegen. Centraal bij die kwestie staat de vraag of Booking.com een bemiddelaar is.

In tegenstelling tot lagere rechters, geeft de advocaat-generaal van de Hoge Raad de stichting voor reisbranchepensioenen gelijk. Booking.com is volgens de belangrijke adviseur wel degelijk een bemiddelaar, omdat het bij hotels een commissie in rekening brengt voor iedere via de website geboekte kamer.

Dienen van twee heren

Volgens de Consumentenbond is de conclusie een grote opsteker in zijn recente zaak tegen Airbnb. Adviezen van de advocaat-generaal worden vrijwel altijd overgenomen door de Hoge Raad. En uit dat advies volgt volgens de organisatie duidelijk dat ook Airbnb als bemiddelaar moet worden aangemerkt, gezien de kosten die het bedrijf in rekening brengt.

Als Airbnb inderdaad een bemiddelaar is, overtreedt het internetbedrijf de wet door aan zowel huurders als verhuurders vergoedingen te vragen. Dit zogeheten 'dienen van twee heren' mag in Nederland niet. Om die reden is de Consumentenbond samen met een massaclaimspecialist een zaak begonnen tegen Airbnb om mogelijk onterecht betaalde servicekosten voor huurders terug te krijgen.

Dit kan voor Airbnb duur uitpakken. Inmiddels doen ruim 31.000 mensen mee aan de collectieve claim. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 250 euro aan servicekosten dat per deelnemer wordt teruggevraagd.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

4 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

8 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

9 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

13 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden