Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote fondsen willen pensioen verhogen, maar kunnen dit nog niet

Grote fondsen willen pensioen verhogen, maar kunnen dit nog niet

AMSTERDAM (ANP) - De grootste pensioenfondsen van Nederland willen graag de pensioenen verhogen, maar kunnen dit nog niet. Daarvoor was hun financiële positie eind vorig jaar nog te mager. In hun kwartaalberichten stellen de fondsen zich te realiseren dat dit een pijnlijke boodschap is.

"In een tijd dat de boodschappen steeds duurder worden en de energieprijzen snel stijgen, is dat een harde constatering", zegt bijvoorbeeld bestuursvoorzitter Joanne Kellermann van zorgfonds PFZW. De beleidsdekkingsgraad, de graadmeter op basis waarvan besloten wordt of de pensioenen omhoog kunnen, bleef bij PFZW steken op een kleine 100 procent. Dat betekent dat het fonds voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen ook ongeveer een euro in kas heeft. Volgens de regels is dat te weinig. "We hopen daarom op een spoedig verder herstel, waardoor gedeeltelijke indexatie van pensioenen weer in beeld komt."

Ambtenarenfonds ABP scoort iets beter met bijna 103 procent, maar de conclusie is er hetzelfde. Wel hoopt ABP erop dat de regels snel wat versoepeld worden. Als het tij financieel dan meezit, zou een verhoging van de pensioenen binnenkort wellicht alsnog in beeld komen. "Vanaf 1 juli dit jaar zal de minimale beleidsdekkingsgraad waarbij we mogen verhogen zeer waarschijnlijk dalen van 110 procent naar 105 procent", legt voorzitter Harmen van Wijnen van het uitvoerend bestuur uit. "Zodra we de pensioenen mogen verhogen is het onze intentie dit te doen. We onderzoeken vanaf welke datum we dit kunnen uitvoeren, mocht de beleidsdekkingsgraad in de loop van dit jaar boven de 105 procent uitkomen."

Metaalfonds PME geeft aan de teleurstelling van gepensioneerden goed te begrijpen. Daar is de beleidsdekkingsgraad momenteel dik 103 procent. Het andere grote metaalfonds, PMT, zit daar met bijna 101 procent nog iets onder. Alle grote fondsen merken dat hun financiële situatie steeds beter wordt. Afgelopen kwartaal werden er goede zaken gedaan met beleggingen. Ook profiteerden de fondsen ervan dat de rente op de financiële markten is opgelopen. De angst voor mogelijke pensioenverlagingen, waarvoor eerder nog werd gevreesd, is daardoor weggeëbd.

Van de grotere fondsen staat alleen bpfBOUW er al langer goed voor. Daar is de beleidsdekkingsgraad inmiddels opgelopen tot meer dan 119 procent. Bij bpfBOUW zijn de pensioenen met ingang van dit jaar ook wat omhooggegaan. Het ging wel slechts om een gedeeltelijke indexatie. Dat betekent dat de pensioenen niet zo sterk zijn opgeschroefd als de flink aangetrokken inflatie.

Meer uit Financieel

Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

14 minuten geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

1 uur geleden
Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

CONNECTICUT (ANP) - Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was, ondanks hogere prijzen. Door een verkoopdaling van babyproducten zoals Pampers-luiers verkocht het Amerikaanse concern de afgelopen drie maanden net zo veel als aan het begin van vorig jaar.

1 uur geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. Ook kunnen de pedalen losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

1 uur geleden
Greenpeace vindt dat Unilever zich moet schamen

AMSTERDAM (ANP) - Milieuorganisatie Greenpeace heeft geen goed woord over voor de aangepaste doelstellingen van Unilever om het gebruik van nieuw plastic terug te dringen. In plaats van een halvering volgend jaar, zegt het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern achter Axe, Dove en Knorr te mikken op een vermindering met 30 procent in 2026. "Unilever zou zich vandaag moeten schamen", reageert Greenpeace op het nieuws.

1 uur geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. De pedalen kunnen ook losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

2 uur geleden
Ook Lufthansa annuleert vluchten naar Israël

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft ook besloten om vrijdag alle vluchten naar Israël te annuleren. In de nacht van donderdag op vrijdag zou Israël een aanval op Iran hebben uitgevoerd, wat veiligheidsrisico's voor de luchtvaart met zich meebrengt. Om die reden maakte KLM eerder op de dag al bekend de vluchten naar Tel Aviv tot en met maandag op te schorten.

2 uur geleden