Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote financier Nord Stream 2 verwacht medio 2022 goedkeuring

Grote financier Nord Stream 2 verwacht medio 2022 goedkeuring

DÜSSELDORF (ANP/RTR) - Duitsland keurt het gebruik van de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 mogelijk later dit jaar goed. Dat zegt topman Klaus-Dieter Maubach van energiebedrijf Uniper, een van de bedrijven die de leiding tussen Rusland en Duitsland heeft gefinancierd. "Het zou medio 2022 kunnen gebeuren", zegt hij in een interview.

Het project is al sinds september klaar, maar de Duitse toezichthouder voor gas- en stroomnetwerken moet nog toestemming geven voor het gebruik van de pijpleiding. De pijpleiding is van meet af aan omstreden geweest. Zo was er onder andere verzet vanuit de Verenigde Staten, maar ook andere landen als Polen en Oekraïne, omdat Rusland via de gaspijpleiding nog meer invloed in Europa zou krijgen.

Maubach weerspreekt in de Rheinische Post dat politieke motieven de goedkeuring door Duitsland in de weg zitten. "Ik zie geen politieke bemoeienis. De beoordeling door het agentschap voor netwerken loopt zoals gepland", verklaart hij tegenover de Duitse krant. Tegelijkertijd onderstreept hij dat Nord Stream 2 kan helpen de hoge gasprijzen tegen te gaan. "Iedere extra importmogelijkheid draagt bij aan ontspanning op de gasmarkt."

Sancties

De pijpleiding had volgens de planning in 2019 klaar moeten zijn. De aanleg werd opgeschort nadat de VS dreigden met sancties. Dat gebeurde nog onder het presidentschap van Donald Trump. Daarop trok het Zwitsers-Nederlandse bedrijf Allseas zich terug uit de aanleg ervan. Rusland moest de leiding daarop met zijn eigen vloot afmaken.

De hoogste baas van Uniper, een afsplitsing van E.ON, erkent dat er nog steeds geopolitieke risico's kleven aan Nord Stream 2. Dat komt onder andere door de gestegen spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne. Als die toenemen, zou de pijpleiding getroffen kunnen worden door Amerikaanse sancties.

Het Russische gasconcern Gazprom leidde de bouw van Nord Stream 2, dat ook door westerse bedrijven werd gefinancierd. Onder andere Shell verstrekte een lening voor de pijpleiding.

Meer uit Financieel

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

7 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

8 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

9 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

9 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

12 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

14 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

15 uur geleden