
Grote Europese bedrijven waarschuwen voor te strenge regels AI
BRUSSEL (ANP/RTR) - Meer dan 160 topbestuurders uit het internationale bedrijfsleven hebben in een open brief hun zorgen geuit over nieuwe regels voor kunstmatige intelligentie (AI) die de Europese Unie zou willen invoeren. Die zouden de concurrentiekracht en onafhankelijkheid van Europa op het spel zetten. Onder meer bierbrouwer Heineken, autofabrikant Renault en vliegtuigbouwer Airbus horen bij de bedrijven die de brief ondertekenden.
Het Europees Parlement keurde onlangs wetgeving goed om AI aan te pakken. De beoogde Europese verordening reguleert het ontwerpen van AI, het gebruik ervan en de verkoop van AI-systemen. Gezichtsherkenning met slimme camera's in de publieke ruimte wordt verboden en er komen bindende regels voor grote chatbotmodellen als ChatGPT.
De ondertekenaars van de brief menen dat die regels Europa op achterstand zetten. Volgens de voormalige Franse minister Cédric O is die wetgeving te veel gericht op het beperken van de technologie, terwijl juist de risico's beperkt zouden moeten worden. Bedrijven die generatieve AI-systemen ontwikkelen, zouden te maken krijgen met hoge kosten om aan alle regels te voldoen en buitengewone risico's lopen om verantwoordelijk te worden gehouden voor misstanden. Dat zou ertoe kunnen leiden dat vernieuwende bedrijven verhuizen naar buiten Europa en investeerders zich niet aan AI willen branden.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De kans is klein dat Nederland zijn doel voor aardwarmte in 2050 haalt, stelt onderzoeksinstituut TNO in een nieuw rapport. Om de klimaatdoelen te halen moeten we voor onze verwarming meer gebruikmaken van de warmte die diep onder de aardbodem zit en via boorinstallaties omhoog wordt gehaald. TNO wijst erop dat het onzeker is of er genoeg van die installaties worden bijgebouwd.
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het gebruik van kunstmatige intelligentie kan de krapte op de arbeidsmarkt verminderen, maar zonder bijscholing van werkenden en werkzoekenden vergroot AI het verschil tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, meldt uitkeringsinstantie UWV na onderzoek. "Om groeiende mismatch te voorkomen moet er ingezet worden op bijscholing en op het aanleren van kritische, digitale en ethische vaardigheden", staat in het rapport.
38 minuten geledenHONGKONG (ANP) - De Amerikaanse regering heeft de exportbeperkingen naar China opgeheven van bepaalde software voor het ontwerpen van chips. De regering-Trump legde die restricties op als onderdeel van een escalerend handelsconflict met China. In een onlangs gesloten tussentijdse handelsdeal beloofden de Amerikanen die beperkingen weer op te heffen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het goederenvervoer over het spoor vanuit Nederland naar het buitenland is vorig jaar opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afname komt vooral doordat er minder kolen naar Duitsland worden vervoerd.
2 uur geledenAPELDOORN (ANP) - Sinds het coronajaar 2020 zijn er niet zoveel vakantiewoningen verkocht in Nederland als vorig jaar. In totaal verwisselden bijna 4600 vakantiewoningen van eigenaar, 15 procent meer dan in 2023. Dat maakte het Kadaster donderdag bekend.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse industrie laat dit jaar waarschijnlijk voor het derde jaar op rij geen groei zien. Dat voorspellen economen van ING in een nieuwe analyse. Geopolitieke spanningen, handelsonzekerheid en hoge energieprijzen drukken volgens hen zwaar op deze exportgerichte sector.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.
10 uur geleden