Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote drukte stemwijzers tijdens vooravond laatste verkiezingsdag

Grote drukte stemwijzers tijdens vooravond laatste verkiezingsdag

DEN HAAG (ANP) - De websites van kieswijzers beleefden topdrukte op dinsdagavond, de vooravond van de laatste verkiezingsdag. Tijdens het laatste lijsttrekkersdebat en het Jeugdjournaal zagen Kieskompas, Stemwijzer en Kieswijzer voor Kinderen alle drie een piek. Ook woensdag blijven de stemwijzers vaak geraadpleegd.

De Stemwijzer, van voorlichtingscentrum ProDemos, werd tijdens het slotdebat 90.000 keer gebruikt. "Dat is twee keer zoveel als tijdens het slotdebat van de vorige landelijke verkiezingen van 2017", meldt een woordvoerder. Stemwijzer heeft zijn record van vorige verkiezingen verbroken. Inmiddels hebben 7,55 miljoen mensen hem ingevuld. Dat is een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van 2017, toen de Stemwijzer 6,8 miljoen gebruikers trok.

De Kieswijzer voor Kinderen is volgens een woordvoerder "ten onder gegaan aan zijn eigen succes". De kieswijzer werd zo veel geraadpleegd dat de servers er woensdagmiddag mee ophielden en de website tijdelijk niet bereikbaar was. Inmiddels worden gebruikers verzocht om de kieswijzer op een later tijdstip in te vullen. De website werd vooral tijdens het Jeugdjournaal van dinsdagavond drukbezocht.

Ook bij Kieskompas was het dinsdagavond een stuk drukker. Tijdens het slotdebat reageerden ongeveer 11.000 mensen tegelijk op de stellingen, wat dubbel zoveel is als normaal. Inmiddels hebben ongeveer 2,3 miljoen mensen het Kieskompas geraadpleegd. Ook dat is een record: bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen was het eindtotaal 1,5 miljoen gebruikers. "Kieswijzers horen steeds meer bij de verkiezingen, en door de coronamaatregelen zitten meer mensen thuis achter hun computer", verklaart directeur Willem Blanken.

Meer uit Politiek

Informateurs dringen soms aan: laten we nu keihard onderhandelen

DEN HAAG (ANP) - Het is wel de bedoeling dat het af en toe schuurt aan de formatietafel, vinden informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Zij dringen er dan ook af en toe op aan dat de partijleiders en andere onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB hun ongezouten mening geven over elkaar. "Dan stellen we soms heel expliciet de vraag: laten we nu eens even keihard onderhandelen. Geef nou eens even heel scherp aan wat je hebt gehoord van de ander wat je helemaal niks vindt", aldus Dijkgraaf.

16 uur geleden
Kabinet gaat opvoersetjes e-bikes verbieden op de openbare weg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.

17 uur geleden
Kamerleden boos na opmerking Baudet over 'op de bek slaan'

DEN HAAG (ANP) - Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) en Jan Paternotte (D66) zijn tijdens een debat over een mogelijk Nexit-referendum hard in aanvaring gekomen met Thierry Baudet (FVD). Ze stelden Baudet vragen over de donaties die zijn gedaan aan de stichting die de voorloper is van diens politieke partij. De radicaal-rechtse politicus voelde zich "in zijn eer aangetast" toen Paternotte zei dat de uitingen van FVD erg overeenkomen met de belangen van het Kremlin. "In elke andere situatie zou ik iemand op de bek slaan als je zoiets van mij denkt", zei Baudet daarop.

18 uur geleden
Kabinet hoopt 'Beethoven-plan' voor ASML donderdag te presenteren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoopt donderdag de plannen te presenteren om te voorkomen dat chipmachinemaker ASML in het buitenland uitbreidt in plaats van hier. Het pakket met de naam Operatie Beethoven wordt als het goed is in de ministerraad van donderdag goedgekeurd. Maar veel is nog in beweging, zeggen bronnen na berichten hierover van verschillende media. Mogelijk worden zelfs donderdagochtend nog overleggen gevoerd met de regio.

18 uur geleden
Kamerleden D66 en GL-PvdA mogelijk doelwit Chinese phishingmails

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van D66 en GroenLinks-PvdA zijn mogelijk doelwit geweest van Chinese phishingmails, bevestigen de partijen na vragen hierover. De aan de Chinese overheid gelieerde hackgroep APT31 heeft in 2021 e-mails verstuurd met verdachte links naar leden van IPAC, een internationaal samenwerkingsverband dat beleid richting China afstemt.

19 uur geleden
Tweede Kamer wil plan voor als VS uit NAVO stappen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er een plan moet komen om voorbereid te zijn op een vertrek van de Verenigde Staten uit de NAVO. Bij de herverkiezing van Donald Trump als president is dat een groot risico, zeiden verschillende Kamerleden woensdag in debat met demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). Los daarvan moeten Nederland en andere NAVO-bondgenoten gaan voldoen aan de afgesproken norm, om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie te besteden, vindt een Kamermeerderheid.

20 uur geleden
Partijen praten zonder Yeşilgöz en Omtzigt over infrastructuur

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel praten woensdagochtend over infrastructuur. Niet alle partijleiders zijn zelf aangeschoven voor dat overleg, Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC) laten secondanten het woord doen.

1 dag geleden