Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote drukte in Brussel op eerste zaterdag dat winkels open mogen

Grote drukte in Brussel op eerste zaterdag dat winkels open mogen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De heropening van 'niet-essentiële' winkels heeft in Brussel op de eerste zaterdag dat er weer gewinkeld mocht worden, tot een grote toeloop van klanten geleid. Volgens de politie moest de toegang tot de Nieuwstraat worden beperkt. De Elsensesteenweg werd ook enige tijd afgesloten omdat het er te druk was. De stad Brussel had een kleurenbarometer online om te laten zien hoeveel mensen er in de Nieuwstraat aan het shoppen waren. Om 11.00 stond die op rood en dat bleef zo tot sluitingstijd.

Het was niet zo druk als op een normale zaterdag in december, zoals in andere jaren, maar naar corona-normen was het wel heel druk, aldus politiewoordvoerder Olivier Slosse. "De capaciteit van 3.000 personen die voorzien was voor de Nieuwstraat, was de hele dag door bereikt en we hebben dan ook de hele dag door toegangen afgesloten."

Op verschillende plekken stonden naast politie-agenten ook stewards om het winkelende publiek in te lichten en te wijzen op de geldende maatregelen. Incidenten hebben zich niet voorgedaan, zei Slosse.

Ook in de omgeving van het Poelaertplein bleef het rustig. Via de sociale media was opgeroepen, met een verwijzing naar de dood van de peuter Mawda en twee Brusselse jongeren, te komen demonstreren tegen racisme binnen justitie en politie. De autoriteiten hadden de betoging verboden. En hoewel ook de organisatoren hun oproep hadden ingetrokken, waren er toch veel politiemensen ter plaatse. Ze hielden drie personen korte tijd aan.

Meer uit Buitenland

Oud-voorzitter Kevin McCarthy verlaat het Amerikaanse Congres

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy verlaat het Huis van Afgevaardigden. De Republikein, die dit najaar als voorzitter werd afgezet, schrijft in de Wall Street Journal dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt.

8 minuten geleden
Europese Commissie wil extra geld voor beveiliging synagoges

BRUSSEL (ANP) - Er komt als het aan de Europese Commissie ligt extra Europees geld voor de beveiliging van synagoges, moskeeën en kerken. Het geld is onderdeel van een reeks van maatregelen die de Europese Commissie woensdag versneld heeft voorgesteld om de toenemende polarisatie tegen te gaan.

1 uur geleden
UNESCO voegt iftar toe aan lijst van immaterieel erfgoed

KASANE (ANP) - De iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt gegeten, is opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Het Immaterieel Erfgoed Comité van de VN-organisatie heeft een gezamenlijke aanvraag hierover goedgekeurd van Iran, Turkije, Azerbeidzjan en Oezbekistan.

1 uur geleden
Al 10.000 ton aan wapentuig aan Israël geleverd sinds 11 oktober

JERUZALEM/TEL AVIV (ANP) - Na de aankomst van het tweehonderdste vrachtvliegtuig met wapens sinds 11 oktober heeft het Israëlische ministerie van Defensie bekendgemaakt dat er al meer dan 10.000 ton aan wapentuig is aangekomen. De oorlog met Hamas begon 7 oktober en vier dagen later arriveerde het eerste vliegtuig met nieuwe wapens voor het Israëlische leger. Het gaat volgens het ministerie om onder meer gevechtsvoertuigen, wapens, munitie, kogelwerende vesten, medische voorraden en andere zaken.

2 uur geleden
Laatste vermiste dood gevonden na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP) - Indonesische reddingswerkers hebben het lichaam gevonden van de laatste persoon die nog vermist werd na een vulkaanuitbarsting op Sumatra. Het dodental stijgt daarmee naar 23.

5 uur geleden
Kremlin waarschuwt NAVO over inzet F-16's door Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Het eventueel leveren van F-16-gevechtsvliegtuigen door westerse landen aan Oekraïne vergroot de kans op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, waarschuwt het Kremlin. Onder meer Nederland is van plan een aantal van deze gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen.

5 uur geleden
Hoekstra op top: COP28 moet 'begin van einde' zijn voor fossiel

DUBAI (ANP) - Als het aan de Europese Unie ligt, is deze klimaattop het "begin van het einde" van fossiele brandstoffen. Dat benadrukt Eurocommissaris Wopke Hoekstra woensdag op zijn eerste persconferentie op de COP28 in Dubai.

5 uur geleden