Grote delen van Nederland worden rood op Europese coronakaart
SOLNA (ANP) - Nederland ziet er vanaf donderdag een stuk roder uit op de kaart van coronagevallen in Europa. Limburg blijft op die kleur staan, het een na hoogste waarschuwingsniveau dat Europa heeft, en krijgt gezelschap van zeven andere provincies. Een maand geleden stond Nederland er voor het laatst zo slecht voor.
In Utrecht, Gelderland, Overijssel, Zuid-Holland, Friesland, Flevoland en Zeeland zijn in de afgelopen twee weken zo veel inwoners positief getest op het coronavirus, dat de provincies omhoog gaan van oranje naar rood. Drenthe, Noord-Brabant, Noord-Holland en Groningen blijven deze week nog op oranje staan, maar gaan volgende week waarschijnlijk naar rood.
Utrecht heeft Limburg afgelost als de grootste brandhaard van Nederland in vergelijking met het aantal inwoners. In de centrale provincie zijn in de afgelopen twee kalenderweken ongeveer 3700 inwoners positief getest. Dat komt neer op 280 nieuwe gevallen op elke 100.000 mensen. In de stad Utrecht zelf valt het aantal positieve tests naar verhouding redelijk mee, de stijging komt door gemeenten als Rhenen, Veenendaal, Vijfheerenlanden en Woudenberg.
In elke provincie schiet het aantal positieve tests omhoog. Limburg en Flevoland houden de toename het meest beperkt. Het totale aantal nieuwe gevallen over twee weken ligt daar bijna 35 procent hoger dan bij de kaart van vorige week. In Drenthe steeg het aantal nieuwe gevallen met ongeveer 64 procent en in Overijssel met bijna 58 procent.
Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.
Meer uit Binnenland
LEENDE (ANP) - Voor de derde keer in minder dan twee maanden is in de Strijperstraat in het Noord-Brabantse Leende een explosie geweest. Niemand raakte gewond, er is enkel schade aan de garagedeur van een woning, meldt de politie.
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De politie heeft dinsdag in het tv-programma Opsporing Verzocht beelden getoond van twaalf verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de gewelddadigheden in Amsterdam rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Van hen zijn eerder al geblurde beelden gedeeld, evenals van drie anderen, maar die zijn al aangehouden.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Huis voor Klokkenluiders mag voorlopig geen boetes uitdelen aan werkgevers die klokkenluiders het leven zuur maken. Een regel waar die mogelijkheid in staat, blijft nog buiten werking omdat die juridisch niet deugt, zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) dinsdag in een commissiedebat. De minister bereidt een nieuwe wet voor, maar die kan naar haar verwachting pas in 2026 of 2027 van kracht worden.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Zuid-Korea moeten wegblijven van onder meer demonstraties, het parlementsgebouw en de presidentiële woning. Dat adviseert de Nederlandse ambassade in Seoul in een e-mail aan Nederlanders ter plaatse. In het land is de militaire noodtoestand uitgeroepen.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Nederlandse Ombudsman Reinier van Zutphen maakt goede kans om de nieuwe Europese Ombudsman te worden, schat hij zelf in. Dinsdag werd hij door het Europees Parlement onderworpen aan een hoorzitting, waarin hem werd gevraagd naar zijn opvattingen en ideeën over de functie van ombudsman. Na afloop van de hoorzitting zei Van Zutphen dat zijn kans er "in ieder geval niet minder" op is geworden.
11 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Dat het regime in Syrië door tegenstanders wordt teruggedrongen, daar kan buitenlandminister Caspar Veldkamp niet rouwig om zijn. Maar dat het juist jihadisten zijn die nu de overhand lijken te hebben, baart hem wel "buitengewoon veel zorgen".
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor Nederlanders die zich momenteel in Zuid-Korea bevinden lijkt er geen direct gevaar te zijn. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, maar met de kanttekening dat nog veel onduidelijk is over wat zich in het land afspeelt. De president heeft er de militaire noodtoestand uitgeroepen.
13 uur geleden