Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Grote daling pintransacties in recreatie- en cultuursector'

'Grote daling pintransacties in recreatie- en cultuursector'

AMSTERDAM (ANP) - Bij de recreatie- en cultuursector is de pin-omzet gedaald naar 75 procent onder het normale niveau, direct na de verzwaringen van de coronamaatregelen op 4 november. Onder meer musea en bioscopen moesten hun deuren sluiten. De transacties die nog wel plaatsvinden in de recreatie en cultuur zijn vooral bij hotels en reisbureaus. Dat meldt het economisch bureau van ING op basis van transactiegegevens.

Na de aankondiging van de gedeeltelijke lockdown half oktober daalden de pintransacties in de recreatie- en cultuursector al met ruim de helft. Het sluiten van onder meer musea, theaters, casino's, bioscopen, pretparken, dierentuinen, zwembaden, seksclubs en bibliotheken zorgden voor een pin-omzet van rond de 65 procent onder het normale niveau. Dit is een weekgemiddelde. De dagen na 4 november werd een daling van 75 procent geconstateerd.

Verder valt uit de pintransacties het verschil op tussen de pin-omzetten van goederen en diensten. Die kloof is volgens ING in het vierde kwartaal veel groter geworden. De verkoop van goederen is logischerwijs veel minder hard geraakt.

De totale pinomzet is na een duidelijke daling in de tweede helft van oktober weer "redelijk stabiel", volgens de ING-economen. In de eerste week van november was de totale waarde van transacties in en buiten Nederland 14 procent lager dan 'normaal'. Ze verwachten dat de consumptie van huishoudens , na het herstel in het derde kwartaal, in het vierde kwartaal weer lager zal uitvallen. Alleen de online-aankopen doen het tot nu toe juist beter.

Meer uit Financieel

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

1 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

4 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

9 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

10 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

10 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

11 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

11 uur geleden