Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote dagattracties werken aan protocol en mikken op zomermaanden

Grote dagattracties werken aan protocol en mikken op zomermaanden

AMSTERDAM (ANP) - De 23 meest toonaangevende dagattracties van Nederland werken gezamenlijk aan een protocol om op een veilige manier weer gasten te kunnen ontvangen. Het zogenoemde "Samen Veilig Uit-protocol" moet ervoor zorgen dat de attracties, zoals bijvoorbeeld de Efteling en Duinrell, in de zomer weer open kunnen, stelt Kees Klesman, directeur van de Club van Elf. Die vereniging zich op het verbeteren van de kwaliteit van dagtoerisme.

"Het protocol helpt de dagattractiebedrijven om een werkbare manier te vinden om de 1,5 meter in acht te nemen, de hygiënevoorschriften te hanteren en de bezoekers te informeren", aldus Klesman. "Wij denken dat je op een veilige manier kunt ontspannen en dat er ook heel veel behoefte aan is."

Klesman verwacht dat veel attractiebedrijven tot de helft van de totale capaciteit kunnen toelaten. Klesman: "Dat gaat dus heel veel geld kosten. En daarom zullen bepaalde bedrijven ook concluderen dat het niet rendabel voor ze is."

Behoefte

Volgens Klesman is er tijdens de coronacrisis "behoefte aan avontuur, natuur en cultuur". "Maar wil je ervan genieten, dan moet je je wel veilig voelen. En dat kan zeker, want we kunnen de parken op een veilige manier inrichten. Al zal dan een attractie zoals de Python, een achtbaan in de Efteling, voor bijvoorbeeld de helft gevuld zijn. Met alle 23 partijen voeren we veel overleg en ondanks dat ze elkaars concurrenten zijn, wordt er veel informatie met elkaar gedeeld en samengewerkt om de veiligheid voorop te stellen."

De meivakantie komt volgens de Club van Elf te vroeg. "We mikken echt op de maanden juni, juli en augustus. Maar alles valt of staat met wat de premier bepaalt", aldus Klesman. "Wij zijn er klaar voor en zullen ons protocol presenteren aan Economische Zaken."

Efteling

De Efteling is al sinds half maart, tot nader order, gesloten. "De Efteling is achter de schermen al even bezig met de voorbereidingen van de zomerperiode. De bloemen staan in bloei, de attracties worden regelmatig opgestart om ze in goede conditie te houden en we zetten de boel strak in de verf", meldt het park.

"We weten niet of én hoe we deze zomer open zullen gaan. Om ons heen zien we dat veel evenementen en festivals die deze zomer gepland stonden, worden geannuleerd. Ook in de Efteling zal het er waarschijnlijk anders uit zien in deze periode. Bijzonder en passend in deze tijd."

Alle 23 dagattracties zijn gesloten "om bij te dragen aan de veiligheid van Nederland".

Meer uit Binnenland

Idema van or Tata Steel heeft spijt van uitspraken over activisten

IJMUIDEN (ANP) - Vicevoorzitter Gerrit Idema van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel heeft spijt van de uitspraken die hij heeft gedaan over de aan Extinction Rebellion verwante actiegroep Kappen met Kolen. In een verklaring stelt hij zijn opmerking zeer te betreuren.

29 minuten geleden
Ministerie weet nog niet hoe Rutte stikstofaanpak wil versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Landbouw gaat ook na de aankondiging van het kabinet van vrijdagavond gewoon door met de bestaande stikstofaanpak. Het departement zegt nu nog niet te weten wat de premier voor ogen heeft als hij spreekt van een versnelling van de aanpak.

31 minuten geleden
Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

LEIDEN (ANP) - Actievoerders hebben op verschillende plaatsen in het land tientallen standbeelden geblinddoekt. Het gaat bijvoorbeeld om het beeld van Aletta Jacobs in Groningen, koningin Wilhelmina in Utrecht en Apeldoorn en Bonifatius in Dokkum. Ook in andere landen kregen standbeelden een blinddoek voor. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat, geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de actie.

2 uur geleden
XR geschokt door uitspraken Tata-personeel over demonstratie

IJMUIDEN (ANP) - Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die maandag gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Eerder al sprak onder meer de directie van het bedrijf haar afschuw en afkeuring over de uitspraken uit.

2 uur geleden
ANWB: files zijn dit jaar in alle hevigheid terug

DEN HAAG (ANP) - De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar "in alle hevigheid" teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor corona. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

2 uur geleden
Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

4 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

9 uur geleden