Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote brand in haven Beiroet

Grote brand in haven Beiroet

BEIROET (ANP/RTR/AFP) - In het havengebied van Beiroet is donderdag brand uitgebroken in een opslagplaats voor autobanden en olie. Een enorme zwarte rookkolom hangt boven de Libanese hoofdstad, waar een explosie ruim een maand geleden enorme verwoesting aanrichtte. De brandweer is ter plekke. Ook worden blushelikopters van het leger ingezet.

Volgens het hoofd van het Libanese Rode Kruis is er geen gevaar op een nieuwe explosie en is niemand gewond geraakt. Wel hebben sommige mensen ademhalingsproblemen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

De brand zorgt voor onrust in de stad, waar de ramp van vorige maand nog vers in het geheugen ligt. Sommige inwoners ontvluchten Beiroet. "We zijn zeker bang. Het is pas een maand geleden dat de explosie Beiroet verwoestte. We zien hetzelfde nu weer gebeuren", zei een 53-jarige man terwijl as en roet neerdaalden in delen van de metropool.

Stoppen en rennen

Ook een 33-jarige medewerker van een bedrijf in de haven, vertelde dat hij zo snel mogelijk de benen nam. "We waren aan het werk toen ze plots begonnen te schreeuwen dat we moesten vluchten", zei hij. "We stopten met alles en begonnen te rennen. Het deed ons denken aan de explosie."

In de haven brak twee dagen geleden ook al een kleinere brand uit. Toen stonden volgens het leger afval, hout en oude banden in lichterlaaie.

Door de ontploffing van 2750 ton ammoniumnitraat op 4 augustus vielen meer dan 170 doden en circa 5000 gewonden. De voorraad van de stof die onder meer wordt gebruikt voor explosieven, lag jaren opgeslagen in een magazijn. De Libanese autoriteiten doen nog onderzoek naar die ramp en hebben 25 mensen opgepakt, onder wie medewerkers van de douane en de havenautoriteiten.

Meer uit Buitenland

Tunesië wil niet Europese grenswacht zijn

TUNIS (ANP) - Tunesië is niet van plan de rol van grenswacht op zich te nemen ten behoeve van andere landen. Dat zegt de Tunesische president Kais Saied op de vooravond van een topontmoeting omtrent migratie.

2 uur geleden
Trump: wrede vervolging is een aanfluiting van gerechtigheid

COLUMBUS (ANP/RTR) - Bij zijn eerste publieke optreden nadat hij werd aangeklaagd voor tientallen misdrijven, haalde voormalig president Donald Trump uit naar president Joe Biden en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Op de Republikeinse staatsconventie in de staat Georgia zei hij dat de "wrede vervolging een aanfluiting is van gerechtigheid".

3 uur geleden
Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

5 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

7 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

8 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

9 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

10 uur geleden