Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote bezorgdheid over oorlog Oekraïne, veel steun voor sancties

Grote bezorgdheid over oorlog Oekraïne, veel steun voor sancties

DEN HAAG (ANP) - Negen op de tien Nederlanders maken zich zorgen over de oorlog in Oekraïne, meldt I&O Research op basis van een peiling in opdracht van de NOS onder ruim 2000 mensen. Ruim vier op de tien (44 procent) van de ondervraagden zijn bang voor een aanval met kernwapens of ontwrichting van de wereldorde. Toch steunt een aanzienlijke meerderheid een harde lijn qua economische sancties tegen Rusland.

De samenwerking met Russische energiebedrijven moet worden opgezegd, vindt 74 procent. Ruim twee derde (68 procent) wil van het Russische aardgas af, ook als dat leidt tot hogere gasprijzen. Driekwart is het eens met de stelling dat Rusland "moet worden geboycot, ook als dat leidt tot economische schade".

Bijna zes op de tien ondervraagden (58 procent) vinden dat Nederland Oekraïne meer moet helpen "door meer wapens of ander materiaal te leveren". Voor directe inmenging in het conflict is amper steun: Nederlandse militairen naar Oekraïne sturen vindt slechts 18 procent een goed idee.

Forum voor Democratie

Nederlanders vinden in grote meerderheid (84 procent) dat Rusland verantwoordelijk is voor het uitbreken van de oorlog. Ongeveer drie op de tien zien ook enige verantwoordelijkheid bij de Europese Unie en de NAVO, een op de tien vindt dat zij "in sterke mate" verantwoordelijk zijn.

Kiezers van Forum voor Democratie vormen hierop een uitzondering. Van hen houdt slechts 52 procent Rusland volledig of in sterke mate verantwoordelijk, 85 procent ziet die grote rol juist voor de EU, 82 procent voor de NAVO en 53 procent wijst naar Oekraïne zelf. Respondenten konden bij deze vraag hun mening over meerdere landen geven.

Meer uit Binnenland

Ali B hoort strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort donderdag in de rechtbank van Haarlem welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen. Het gaat om twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

1 uur geleden
PBL: coalitie kijkt vooral naar 'hier en nu', minder naar toekomst

DEN HAAG (ANP) - In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie wordt veel naar het "hier en nu" gekeken en minder naar de toekomst en de rest van de wereld. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een reflectie op het door de PVV, VVD, NSC en BBB gesloten akkoord.

5 uur geleden
Oorlog Oekraïne leidt volgens rapport tot miljarden klimaatschade

DEN HAAG (ANP) - De oorlog in Oekraïne verwoest niet alleen levens en infrastructuur, maar veroorzaakt volgens een donderdag verschenen rapport ook grote klimaatschade. Een groep onderzoekers heeft met steun van de Oekraïense overheid een poging gedaan de totale CO2-uitstoot te berekenen die het gevolg is van twee jaar strijd. Ze komen uit op grofweg 175 miljoen ton. Dat is een zesde meer dan heel Nederland vorig jaar uitstootte.

5 uur geleden
Twee mensen naar ziekenhuis na woningbrand in Enschede

ENSCHEDE (ANP) - Door een woningbrand in Enschede zijn twee mensen gewond geraakt. Ook een kat is uit de woning gehaald en wordt verzorgd door de dierenambulance, meldt de brandweer.

9 uur geleden
Onderzoek: kwart agenten zegt bedreigd te zijn door criminelen

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de agenten op straat en rechercheurs zegt te maken te hebben gehad met bedreiging door criminelen. Dat komt naar voren uit een onderzoek onder ruim zeshonderd politiemedewerkers in opdracht van de Politieacademie.

10 uur geleden
Freek de Jonge geopereerd vanwege kanker, kreeg recent black-out

AMSTERDAM (ANP) - Freek de Jonge werd vorig jaar ernstig ziek. Bij de cabaretier, die in augustus 80 jaar wordt, werd kanker vastgesteld. De Jonge vertelde daarover woensdagavond in het televisieprogramma Over Leven van omroep Human.

10 uur geleden
Redactie BOOS weerspreekt uitlatingen Ali B tijdens rechtszaak

AMSTERDAM (ANP) - De redactie van het programma BOOS van Tim Hofman heeft woensdagavond op Instagram gereageerd op een aantal uitspraken die Ali B woensdag tijdens zijn rechtszaak deed. De uitspraken gingen over de uitzending van BOOS over de misstanden bij het RTL-programma The Voice of Holland, waar Ali B jurylid was.

11 uur geleden